in de media

900 Jaar Raalte Groen plaatst vlinderborden langs Raalter wegen

Ook bij ‘t  Natuurlijk Huus een vlinderbord

Op veertig plekken in Raalte komen vlinderborden te staan om inwoners bewust(er) te maken van de kwetsbare vlinderpracht in het dorp. De openluchttentoonstelling heet ‘900 Vlinders, Kan ik jou verleiden?’

vlindertentoonstelling 230401

Vlnr Emilio Metting, Célia van der Vegte, Simone Booijink, Els van Berkel en Karen Holtmaat,  van de werkgroep ‘900 Jaar Raalte Groen’, Arnold Korbeld en Diny Heidenrijk van Fotoclub Salland en Edward Weening van Endona.

Raalte bestaat 900 jaar. De werkgroep ‘900 Jaar Raalte Groen’ onthulde zaterdag in verband met dat jubileum een informatiebord over vlinders. Dat was het startsein van de openluchttentoonstelling ‘900 Vlinders, Kan ik jou verleiden?’

Op diverse plekken in Raalte komen vlinderborden te staan. Natuurlijk op plekken waar de vlinder het goed heeft. Doel is inwoners van Raalte bewust(er) te maken van de kwetsbare vlinderpracht in het dorp. Dat zijn soms, zoals bij het eerste bord blijkt, op het oog helemaal geen logische plekken. De onthulling was bij het bijenhotel aan de Ganzeboomlaan, dichtbij het viaduct onder de N35. Het verkeer raast daarlangs, maar omdat Raalte ter plekke de berm veel bewuster maait (niet iedere week, niet te kort, niet alles tegelijk, ook stukken lekker lang laten worden), bied je vlinders een mooie plek voor hun eitjes. En rupsen geef je de kans uit te groeien tot weer een vlinder. Je kunt met kleine aanpassingen al heel veel goeds doen voor de vlinder.

Vlinderfotograaf Metting legde namens Salland Zoemt uit dat de zone langs de N35 richting Beaphar een “mooie patrouilleroute is voor mannetjes die een vrouwtje zoeken” en dat aan de andere kant van de Ganzeboomlaan “het zonnepark op het oude MBI-terrein de vlinders alleen maar goed doet. Want als je niks met de bodem doet, is dat per definitie goed voor de biodiversiteit.”

De borden zijn mogelijk gemaakt door energiecoöperatie Endona. Voorzitter Edward Weening legde uit dat de coöperatie een deel van de winst van zonneparken ten goede laat komen aan duurzame of maatschappelijke activiteiten in Heeten en in Salland. “Met deze bordenserie bereiken we én het maatschappelijke én het duurzame doel,” zei hij om vervolgens mee te helpen het eerste bord op de paal te schroeven.

De vlinderborden, die komende week overal in Raalte hun plek gaan krijgen, zijn gemaakt door Fotoclub Salland en de Sallandse Vlinderfotograaf. Op de borden staat ook een QR-code die leidt naar leuke weetjes over de vlinders in Raalte.

 

Dossiers

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten