Column

Begin een moestuin

Er zijn vele redenen waarom je met een moestuin kunt beginnen, geld, gezondheid, natuur, ontspanning en educatie zijn er een paar van. Nu de prijzen van voeding omhooggaan wordt het misschien weer eens tijd na te denken wat we zelf kunnen doen aan het verbouwen van voeding. Bij ons thuis was dat vroeger de normaalste zaak van de wereld. Mijn vader runde de moestuin en ik hielp daarbij volop mee. Er moesten elf monden gevoed worden. Ga daar maar aan staan.

Lente in aantocht

Zodra het maart werd, werd er weer gezaaid en geplant. Een perceel aardappels waar we het hele jaar van aten bijvoorbeeld. Maar ook wortels, bieten, sla, kool, prei en uien werden vast verbouwd. Vanaf die periode zijn we als samenleving steeds meer uit handen gaan geven, met als gevolg dat we afhankelijk zijn geworden van leveranciers maar ook van hoe de producten worden geteeld. De zogenaamde gangbare producten worden met pesticiden en kunstmest geteeld. Dat is niet alleen ongezond voor ons lichaam, maar het zorgt ook voor arme bodems, achteruitgang van biodiversiteit en insecten. Berichten waar we iedere dag aan worden herinnerd momenteel.

Tuintje als lust of als last?

Er is een tijd geweest dat we een stukje tuin als een last zagen omdat we die wekelijks netjes moesten onderhouden. Dat was een beetje de norm.
Maar naast dat het weinig plezier oplevert, ben je ook niet bewust wat een voorrecht het is dat je een stukje aarde mag beheren. En dat je dat tot een levendige tuin kunt maken, waar naast voedsel ook allerlei vogels, hommels, bijen, vlinders en prachtige insecten te bewonderen zijn.

Tijd om het heft weer in eigen handen te nemen!

Je hebt er geen aparte moestuin voor nodig. Ook in je siertuin kun je allerlei gewassen telen. Denk bijvoorbeeld aan aardperen. Die hebben mooie gele bloemen, die op kleine zonnebloemetjes lijken. De knolletjes kun je eten. Maar ook een pol rabarber. Het heeft mooie grote glimmende bladeren en er komt een prachtige bloem in. Asperges zijn naast heel lekker ook gewoon heel gemakkelijk te telen. Na 21 juni komen er mooie groene stengels boven de grond die zeker sierwaarde hebben.
Verder kun je veldsla, postelein en rucola zaaien en ze komen elk jaar vanzelf weer terug omdat ze uitzaaien. Veldsla en postelein zijn wintersalades. En rucola begint begin maart alweer te groeien. Deze kun je tot in november oogsten. Ze krijgen ook mooie gele bloemetjes en hebben naast het blad ook door de bloemetjes sierwaarde.
Maar zet ook gerust palmkool, boerenkool en eeuwig kool in je tuin.
En kleurrijke bloemen als Oost-Indische kers en Goudsbloemen zijn ook eetbaar, net als malva, stokroos en daglelie bijvoorbeeld.
En wat te denken van een framboosstruik, rode aalbessen, zwarte bessen, jostabessen en kruisbessen? Zo van de struik eten zijn ze het lekkerste. Je kunt er natuurlijk ook heerlijke jam van maken.

Moeiteloos

En als je van moeiteloos houdt, leer dan de wilde natuurlijke gewassen kennen. Er zijn er velen eetbaar en ze komen vanzelf in je tuin. In plaats van het onkruid te bestrijden, ga je er lekker gerechten mee maken. Ze bevatten veel goede voedingsstoffen en gedurende het seizoen worden ze je vanzelf aangereikt. We kunnen er een heleboel opnoemen. Denk aan brandnetel, zevenblad, duizendblad, melde, muur, veldkers, paarse, gele en witte dovenetel, speenkruid, roomse kervel, daslook, look-zonder-look, fluitenkruid. Maar ook wilde viooltjes, madeliefjes, pinksterbloem, teunisbloem en paardenbloem zijn eetbaar.
Het leent zich allemaal goed voor het maken van pesto’s, salades, verwerking in soep, pasta, rijstgerechten en bonenschotels.

Wil je er meer over moestuinieren weten?

Zondag 12 maart geven we bij ’t Natuurlijk Huus een moestuincursus voor beginners er zijn nog een paar plekjes beschikbaar!

Klik hier voor alle info

Wildplukwandelen op Moederdag

Zondag 14 mei, op Moederdag geven we twee wildplukwandelingen onder leiding van Will Klein Spronkelhorst vanuit haar bedrijf Wilderpad. Je kunt ook een jaarcursus wildplukken bij haar volgen.

Klik hier voor meer info

Gepubliceerd in: Hier in Salland
https://hierinsalland.nl/t-natuurlijk-huus-begin-een-moestuin-je-kunt-er-zondag-al-mee-beginnen/?fbclid=IwAR3MzMda6GeqrPZB4I2X13uINp7mf8WKFdQiUhIdNuYhUIc61SoiKEdYtis

 

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten