Geen categorie

Boek: Kruid en Mens, door Marlies Engels

Vroeger had de mens een innige band met de natuur en wisten we precies welke kruiden welke werking hadden. Onze band met de natuur is op drift geraakt, maar dat wil niet zeggen dat die kruiden nog steeds kunnen doen wat ze vroeger ook deden: heel veel voor ons leven betekenen. Marlies Engels schreef er het boek Kruid en Mens over.

Planten zijn de meest bijzondere wezens op aarde, vindt de auteur. Ze maken hun eigen voedsel en ze planten zich voort vanaf de plek waar ze staan. Daarvoor gebruiken ze alles om zich heen in innige samenwerking. Die samenwerking met planten had de mens vroeger ook tot kunst verheven. Ga maar na waar we planten (kruiden) allemaal voor gebruiken: voor onze voeding, voor thee of siroop, maar ook als olie, zalf, wierook en zo voort.

In Kruid en Mens gaat Marlies Engels op heel veel kruiden dieper in. Ze verdeelt ze in oerplanten, schermbloemigen, kruisbloemigen, en nog een paar meer, tot bomen aan toe, zodat je ook een indruk hebt hoe breed je het woord ‘kruiden’ moet interpreteren. Van walnoot en vlier kunnen we ons nog wel wat voorstellen, maar ook de zomereik, de schietwilg en de berk komen aan bod. Net als bij de oerplanten brandnetel, weegbree, stinkende gouwe en Sint-Janskruid.

Per kruid besteedt Engels uitgebreid aandacht aan de geschiedenis, de relatie met de mens, de geneeskrachtige werking en natuurlijk hoe je die in je voordeel kunt laten werken.

Het boek is prachtig vormgegeven met mooie en kleurrijke tekeningen van verschillende onderdelen van het beschreven kruid. Het leest ook heel prettig. Achterin het boek is een index klachten opgenomen waarin gemakkelijk te vinden is wat werkzaam is voor welke klacht.

 

Over Marlies
Marlies is dochter van één van de eerste biologische boeren. Gezonde voeding en respect voor de natuur is haar met de paplepel ingegoten.

Vanaf 2004 houdt zij zich bezig met de kruidentuin, waar ze kruidenproducten maakt, cursussen geeft en mensen begeleidt.

Ze zegt heel mooi: “tijdens het wieden in de kruidentuin ontstaan er ideeën en vallen puzzelstukjes op zijn plek. Zo komen er inzichten”. Dat is wat ik heel erg herken bij het werken in de moestuin.

En ook: “Kruiden en mensen leven sinds het ontstaan van de mensheid met een innige band samen. De mens had de planten nodig als voeding en medicijn. De kruiden en natuur waren de bron van het bestaan. Ze werden met waardering en bewondering behandeld. In de loop van de tijd zijn de prioriteiten van de mens verlegd en lijk nu de binding met de natuur verbroken. De oude kennis en gebruiken van kruiden is op de achtergrond geraakt.”

We gaan voorbij aan de vrije mogelijkheden die de natuur ons biedt en gaan liever naar een apotheek of supermarkt voor een pilletje.

 

Stichting Kruidenluiden
Marlies is verbonden aan Stichting Kruidenluiden dat bedoeld is om mensen, kruiden en natuur met elkaar te verbinden. In Lelystad is hun kruidentuin te vinden. Ze geven rondleidingen, cursussen en andere activiteiten en je kunt er ook planten kopen.
Daarnaast helpen zij ook graag met de aanleg van een kruidentuin. Voor meer informatie kun je kijken op: www.kruidenluiden.nl

Tot slot
Het is een boek waar ik verliefd op ben geworden en die zeker als basisdocument eigenlijk in ieder huishouden zou moeten staan. Zo kan onze kennis over de natuur levendig gehouden worden en doorgegeven aan onze kinderen en kleinkinderen. En kunnen we de natuur weer inzetten voor onze gezondheid.

Agnes Heethaar

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten