Geen categorie

Boek voeding van de Aarde

Kookboek met meer dan 100 recepten maar ook moestuin- en wildplukinspiratie.

Boekenkast
Voor de boekenkast van ‘t Natuurlijk Huus ontvingen we het boek Voeding van de Aarde van Roos ten Zeldam.
Alleen al de titel vind ik prachtig, omdat het direct het verband aangeeft tussen voeding en de aarde.
Voor mij is het het eerste kookboek dat echt kookt met de seizoenen. Dus niet tomaten en komkommers het hele jaar door in recepten. Gewoon, omdat ze dan niet natuurlijk beschikbaar zijn en je in de andere seizoenen andere voedingsbehoeften hebt. Bij warm weer heb je behoefte aan afkoelende groenten als sla en komkommer in de de winter juist meer knollen en kolen die boordevol vitamine C zitten.

Inspiratie, diepe smaken en lekker vertragen
Het boek is er om je te inspireren verbinding te maken met de aarde en op zoek te gaan naar de diepe en rauwe smaken die de natuur geeft en je lichaam goed te voelen in welke voeding jouw lichaam  nodig heeft. Zoals Roos zo mooi aangeeft in haar boek: Voeding is één van de grootste giften die de natuur ons geeft. En als je hier bewust mee omgaat, dan zal de invloed daarvan verder reiken dan alleen dat wat op je bord ligt.
En ook mooi dat ze zegt: Gun je jezelf om te vertragen? Om met je handen in de aarde te wroeten, om in het bos op zoek te gaan naar besjes en bladgroen, om de tijd te neme om je avondmaaltijd te bereiden of op zondag een lekker taart te bakken?

Opbouw boek
Ze begint het boek met een korte uiteenzetting over het beginnen van een moestuin en over wildplukken.
Vervolgens geeft ze een inleiding op elk seizoen. Wat is kenmerkend voor dat seizoen en wat zegt dat over de voeding die we nodig hebben? Ze geeft ontbijt-, borrel-, hartige-, bij- en zoete gerecht recepten. Ze zijn niet moeilijk te maken maar wel heel smaakvol en niet doorsnee.
Wat te denken van : Wellington van zoete aardappelen en paddenstoelen met shiïtake- saus of rabarbercrumble met vanilleyoghurt of abrikozenballetjes met rozen en pistach of salade met pesto van wilde dovenetel en warme groenten.
Daarnaast doet ze ook nog menuvoorstellen voor feestdagen, een barbecue of picknick.

Echt een waardevol kookboek om heel veel recepten uit te gaan maken. 

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten