Het Carmelcollege, jaarlaag 2 is vanuit het vak “Oriëntatie wetenschappelijk onderzoek” bezig geweest met het ontwerpen van een duurzaam vakantiehuisje.
Om daarvoor inspiratie en ideeën op te doen, bezochten ze ‘t Natuurlijk Huus.
In 15 groepen hebben ze met elkaar onderzoek gedaan in duurzame bouwmaterialen en ontwerpen. Dat leidde tot verrassende ideeën.
Zo werd b.v. bamboe, hennepblokken en schapenwol voorgesteld als bouwmateriaal. Een glazen dak en/of inpandige groentekweekkas waarvan dan ook weer warmte teruggeleid kan worden in de woning. Maar ook gerecyclede containerwoningen of een bouwlaag ondergronds maken was één van de ideeën. Een waterzuiveringsinstallatie aanleggen, dat ook te gebruiken is om het toilet door te spoelen. Het afvalwater kan met restvoedingsstoffen naar de groentetuin geleid worden. Er werd nog een discussie gevoerd of schapenwol nu het meest duurzaam is. Vanuit verschillende bronnen werd verschillende informatie verkregen. Dat leert meteen dat je goed onderzoek moet doen en goed moet kijken of de bron betrouwbaar is.
Er is hard en serieus aan het onderwerp gewerkt. Het was leuk om alle ideeën te horen.
Deze generatie ontwerpt de toekomst! Heel veel succes daarmee!!
Geachte heer Kiekebos
Aan de ene kant propageert u duurzaamheid en weer aan de andere kant nieuwe technologie. Dat klinkt mij niet als balans. U lauwert terecht de studenten van het carmelcollege. Tegelijkertijd zijn deze studenten nauwelijks bewust en actief om nu al bij te dragen aan vraagstukken in het sociaal domein, als bijv vrijwilliger. Hoe staat het dan met hun burgerschap?
Als opbouwwerker in Raalte zie ik veel tijd en energie verloren gaan door instellingen die elkaar de maat nemen ipv krachtig/ duurzaam samen te werken. Zo jammer! Heel veel eilanden rondom de patiënten in het sociaal domein, veelal gericht op de eigen organisaties. We schieten niet op, alleen op elkaar. Een kleine transparant gemeente die lijkt op een woud van doolhoven.
Gaan we nog koffie drinken?
Kamal Ramkalup
0646855338
Hallo Arjen,
We zijn het helemaal met je eens dat je bij duurzaamheid kritisch moet zijn op nieuwe technologie. Het is dan ook niet zozeer dat we het stimuleren, maar het gesprek erover aangaan. Heb je het wel nodig? Kan het ook anders?
We werken juist met scholieren, leerlingen en studenten, omdat zij de toekomst zijn. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met stilstaan bij en nadenken over een duurzaam leven is onze gedachte.
Wij proberen vanuit een holistische kijk de samenleving bij elkaar te brengen.
Kom gerust een keertje een bezoek brengen aan ‘t Natuurlijk Huus. Mail of bel ons dan vooraf.
Agnes Heethaar