‘t Natuurlijk Huus pitcht tijdens bijeenkomst over Circulair huishouden.
De bijeenkomst begon met een rondleiding door de Techniekfabriek, een werkplaats voor mensen die om verschillende redenen (nog) niet kunnen deelnemen. Hier werd b.v. op koffiedik, paddenstoelen gekweekt, wandtegels van plastic gemaakt en mooie hippe tassen van oude banners.
Martha Beeker vertelde over de Goede Buren. Dit is een pand in Olst waar allerlei duurzame initiatieven onderdak vinden en met elkaar samenwerken. Van kringloopwinkel tot repaircafé en soepcafé.
Gerard van Bussel liet zien hoe verschillende mensen bij elkaar werden gebracht in Diepenveen, vanuit inclusiviteit als bouwsteen. Zij werken met elkaar samen in verschillende projecten, waaronder een moestuin.
Wij vertelden als ‘t Natuurlijk Huus over onze gedachten over hoe je duurzaam kunt leven, uitgaande van de kringloop van het leven, gebaseerd op de aarde. Dat betekent voor het bouwen van je huis, dat je natuurlijke bouwstoffen gebruikt, afkomstig uit de streek, met een FSC keurmerk en/of gerecycled. Als het huis oud en vervallen is, moet het weer in de kringloop van de aarde opgenomen kunnen worden. Er worden natuurlijke energiebronnen gebruikt, van zon, aarde en wind. De voeding komt uit eigen tuin, uit de natuur of uit de streek, het is divers, biologisch en van het seizoen. Er worden alleen maar spullen gebruikt, die nodig zijn. Bij aanschaf wordt eerst gekeken of het er al ergens is, vervolgens wordt gekeken of het bij de kringloop te koop is en als laatste wordt tot aanschaf van nieuw overgaan, waarbij gekeken wordt waar het van gemaakt is, waar het gemaakt is en onder welke omstandigheden. Cadeautjes worden ook gemaakt met kringloopspullen met toevoeging van eigen dingetjes uit de tuin, zoals b.v. jam, compote, kruiden of thee. Afval wordt gecomposteerd, gescheiden en gerecycled en de spullen die we niet meer nodig hebben worden weggegeven of naar de kringloop gebracht. Met onze zienswijze proberen we te inspireren via website, facebook, media, spreekbeurten, excursies, cursussen, lezingen, vergaderruimte en BnB.
Als laatste pitch vertelde Maarten van Dongen van NMO Zwolle over het Twents deelcontainerinitiatief, waarbij mensen spullen met anderen kunnen delen. Het is een zelfde soort idee als een weggeefkast of een boekenkast bij een kraampje aan de weg.
Tot slot vond er nog een discussie plaats, over wat nu de drijvende kracht is achter lokale circulaire initiatieven.
We geven de link naar Cambio. Zeker de moeite waard om eens te bezoeken.:
https://www.deventerwijzer.nl/is/organisatie/153117/invis2/cambio-werkplein-keizerslanden
Voeg reactie toe