Deelauto

logo deelauto

’t Natuurlijk Huus deelt auto’s, deel je mee?

’t Natuurlijk Huus is een inspiratiebron voor natuurlijk leven. Onder ‘natuurlijk’ verstaan wij duurzaam en ecologisch, maar ook logisch en haalbaar. We gaan er ook vanuit de natuur een beetje mens wel aankan, als we maar samen werken en eerlijk geven en nemen.

Op alle thema’s van het leven gaan we steeds terug naar af en kijken wat ook al weer de bedoeling ervan was en hoe we dat zouden opbouwen als we weer van voor af aan konden beginnen.

Als we dat met een auto doen, komen we niet uit bij een statussymbool op de eigen oprit, maar bij de behoefte ons te verplaatsen van a naar b. Als je vanuit ‘verplaatsen’ redeneert (Mobility as a Service, MaaS) zijn wandelen, fietsen, openbaar vervoer, taxi en een eigen auto er allemaal onderdeel van. Carpoolen en liften ook.

Wij zetten onze eigen auto als deelauto en voegen daarmee een mogelijkheid toe aan mogelijkheden van verplaatsen. Deelauto’s bestaan al, ze zijn hier en daar ook best succesvol. Sommigen zijn van een duurzaamheidsinitiatief van een dorp, anderen zijn door buurtbewoners in het leven geroepen. Wij hebben besloten gewoon onze eigen auto tot deelauto te maken. We hebben toch al een auto, dus het project on zo maar van start. Tegelijk vermoeden we een behoefte in de buurt (Raalte Noord bijvoorbeeld) bij mensen die geen auto willen of kunnen betalen, van mensen die geen tweede auto willen, van mensen die maar incidenteel een auto gebruiken.

Ons doel is meerledig:
– mobiliteit voor meer mensen op meer manieren mogelijk te maken
– het idee van een deelauto onder de aandacht brengen en hopen dat goed voorbeeld doet volgen
– kijken hoe het werkt als je je eigen auto deelauto maakt. Als dat goed voelt, waarom zouden dan niet veel mensen dat gaan doen?
– af en toe berichten te plaatsen over de deelauto. Stel je toch eens voor dat er wijken in de Sallandse dorpen zijn waar pak ‘m beet tien gezinnen allemaal de auto verkopen er vier deelauto’s voor terug aanschaffen?

Omdat we dus ook als doel hebben de samenleving te inspireren, doet een aantal partners met ons mee. Een team van deskundigen die ’t Natuurlijk Huus van de juiste input voorzag.
Vincentdeeltautos uit Deventer levert de app voor reserveren, ritgegevens en afrekenen.
Automakelaar Jan Willem hielp een geschikte auto te zoeken, hij is met twee deelauto’s in Olst ook ervaringsdeskundig als het gaat om prijsstelling per kilometer en hoe groot de gebruikersgroep kan zijn.
Endona doet mee, ook om te kijken hoe het proces van delen loopt. De energiecoöperatie uit Heeten zoekt zelf ook al een tijdje naar mogelijkheden. De auto van ’t Natuurlijk Huus loopt op stroom van Endona.
Voor extra energieopslag met een thuisbatterij en een slimme laadpaal doet Fusionsolar mee, die ook meedenkt over welke slimme opties de laadpaal in geval van deelauto’s extra zou moeten hebben.

Als je interesse hebt in de deelauto van ’t Natuurlijk Huus, stuur dan een mail naar info@hetnatuurlijkhuus.nl
Aanmelden voor de deelauto kan hier.

deelauto