Vanuit ’t Natuurlijk Huus zijn we gericht op inspiratie bieden voor een natuurlijke en duurzame leefstijl. Wij werken op die manier graag mee aan de transitie, die op veel verschillende onderdelen van onze samenleving ingezet moet worden in verband met het probleem van de houdbaarheid van de aarde en dus van al het leven op aarde.
Daar past het boek van Eline Ruinemans-van Gorp, Dialoog in crisistijd heel goed bij.
Discussiëren en elkaar bestrijden om het gelijk, brengt de zaak vaak niet verder. De standpunten verharden eerder en partijen gaan tegenover elkaar staan.
Wat je nodig hebt is een manier om juist bij elkaar te komen, om elkaar goed te begrijpen, andere invalshoeken te vinden en ideeën naar boven te laten komen. Het citaat van Plato in het begin van het boek sluit daar goed bij aan: de dialoog brengt het denken naar boven dat reeds in de ziel is genesteld maar waar wij meestal niet bij kunnen.
Onze interesse in het boek was gewekt.
Bij een dialoog staat luisteren en doorvragen centraal. Het oordeel wordt uitgesteld.
Eline geeft vijf handvaten voor een dialoog en maakt dit beeldend door middel van de vijf vingers aan een hand. De duim staat voor luisteren met respect om te begrijpen; de wijsvinger om niet te oordelen; de middenvinger om door te vragen; de ringvinger voor voortbouwen op de ideeën van een ander en respect voor de ander; en de pink, de korste vinger om je verhaal kort en bondig te houden. Een mooi beeldend handvat. Eline maakt dit nog eens extra duidelijk met mooie en eenvoudige tekeningen die de kern in beeld brengt. Ook komt de dilemmaladder aan de orde. Een mooi en gemakkelijke methode om dilemma’s in beeld te brengen.
Ze maakt ook nog een uitstapje naar de taal van deugden en de vijf talen van de liefde. Ze werkt de termen gelijkwaardigheid en evenwaardigheid uit. Bij alles komt ze steeds met een anekdote, zodat je een idee kunt krijgen hoe dat in de praktijk kan werken. Als kardinale deugden voor een dialoog noemt ze wijsheid; rechtvaardigheid; moed en zelfbeheersing.
Het is een klein en handzaam boekje, dat gemakkelijk wegleest.
De inhoudsindeling is overzichtelijk. Van wat is een dialoog en vervolgens verschillende hoofdstukjes over waar dialoog toegepast kan worden, zoals met jezelf, in relatie, in een team en in organisatie.
Ze noemt het zelf een praktische gids voor een goed gesprek en daar ben ik het helemaal mee eens. En als je na het lezen van het boekje weet wat een dialoog is, hoe het werkt, wat erbij komt kijken en waar je het kunt toepassen, komt vervolgens de praktijk. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen, tot het normaal is geworden. En dan zij we waarschijnlijk een stuk verder gekomen.
Het is voor iedereen die een goed gesprek wil voeren, in welke situatie dan ook. En zeker handig om behendig te worden in het voeren van een dialoog, in de tijd van grote veranderingen voor iedereen.
Agnes Heethaar
Voeg reactie toe