In de media

Samen met Beleef Media! heeft de stichting Natuurlijk een zesdelige tv-serie gemaakt over ‘t Natuurlijk Huus en haar filosofie. Daarbij zijn vanuit het gedachtengoed van ‘t Natuurlijk Huus steeds uitstapjes gemaakt naar elders in Overijssel en Nederland, voor uitleg, aanvulling of duiding.

Aflevering 1: In deze eerste aflevering krijgt presentator André van der Zee een rondleiding door het huis. Bij de indeling is rekening gehouden met de stand van de zon. De slaapkamers bevinden zich op het noorden en oosten omdat dit koeler is, de leefvertrekken zijn aan de zuidkant. Lieke en Lin vertellen hoe zij het ervaren om in een duurzaam huis te wonen. Verder krijgt André tips van een slaapdeskundige, gaat hij op stap met een windexpert en leert hij hoe je een leemkachel bouwt.

Aflevering 2: In deze aflevering krijgt presentator André van der Zee te zien hoeveel energie de familie Kiekebosch bespaart in ’t Natuurlijk Huus. Zijn windmolens voor particulier gebruik anno 2010 al rendabel? En leveren de zonnepanelen genoeg energie om onafhankelijk te kunnen zijn van de grote energieleveranciers? Dochters Lieke en Lin komen met duurzame tips, terwijl André de voordelen van een lichtkoepel bekijkt, op stap gaat met een energiearchitect en gaat racen in een speedboot op zonne-energie.

Aflevering 3: In deze aflevering krijgt presentator André van der Zee te zien wat er allemaal gerecycled wordt in ‘t Natuurlijk Huus. Het materiaal van de oude boerderij die eerst op deze plek stond, wordt zoveel mogelijk hergebruikt.

Daarnaast komt André van alles te weten over duurzaam slopen. Het sloopproces bij Hoogeboom Raalte is ‘cradle to cradle’. Afval wordt niet afgedankt maar krijgt een nieuwe functie.

Verder kiest een jury in deze aflevering de meest natuurlijke stoel, gemaakt door studenten van de Cibap, de Vakschool voor verbeelding. En de ROVA heeft een grote mechanische koe gebouwd waarin ze ons groente, fruit en tuinafval kunnen omzetten in groen gas.

Nog beter dan recyclen is het om geen afval te produceren door natuurlijke producten te gebruiken. Dat is wat Harrie en Agnes wilden bij de bouw van hun huis. En daarom hebben ze iemand in de arm genomen die gespecialiseerd is in duurzaam bouwen.

Aflevering 4: In deze aflevering krijgt presentator André van der Zee te zien welke natuurlijke materialen er allemaal gebruikt zijn bij de inrichting van ’t Natuurlijk Huus. Verder geeft de familie Kiekebosch een modeshow met trendy brandnetelkleding en helpt André samen met heel veel kinderen en bekende Nederlanders met het planten van 250.000 bomen tijdens de Nationale Boomplantdag. Bij een duurzaam huishouden hoort natuurlijk ook een biologische tuin. Jonnie en Thérèse Boer van driesterrenrestaurant De Librije laten André en de familie proeven dat biologisch tafelen bijzonder smakelijk is.

Aflevering 5: In deze aflevering is te zien hoe je op een juiste manier om kan gaan met water. Voor de familie Kiekebosch betekent dat water vitaliseren, besparen en veel aandacht voor de afvoer van water. Hun afvalwater is voor meer dan 95% gezuiverd dankzij een uniek systeem dat water en uitwerpselen direct scheidt. Water bevat ook nog eens zoveel energie dat je er een camper op kan laten rijden. Maar omdat het nog wel even duurt voordat iedereen op waterstof rondrijdt, bekijkt presentator André van der Zee of zuinig rijden in een elektrische auto wellicht een goed alternatief is…

Aflevering 6: In deze laatste aflevering is te zien hoe de tuin op een natuurlijke manier wordt bewerkt en onderhouden. Agnes vertelt waarom het juist goed is je gras niet te sproeien. Dor is namelijk niet dood. Harrie laat zien hoe je heel relaxed je gazonnetje bijhoudt met een grasmaaier op zonne-energie.

Verder krijgt presentator André van der Zee les van een imker over het belang van bijen. En dochters Lieke en Lin gaan met producten uit de eetbare siertuin seizoensgebonden koken op de houtoven…

We verschenen ook in: