Geen categorie

Eetbare paddenstoelen

Na een weekje weg raapten we de laatste appels die van de bomen waren gevallen. We dachten dat dat de laatste oogst zou zijn en dat het nu rusten was. Maar we hadden ons verkeken. De natuur geeft nog een tijdje langer zijn oogst af.

Ik had even niet aan de vijgen gedacht die prachtig rijp waren, met een auberginekleurige vacht en een mooi roze binnenkant. Maar natuurlijk waren er ook nog walnoten. En een week later dacht ik, maar er zijn ook nog kastanjes en beukennootjes te rapen. En ik had toch al helemaal niet aan paddenstoelen gedacht. Wat een overvloed!

Die eerste paddenstoel liet zich vanzelf wel zien. Midden op het pad kwam een wit bolletje boven de straat uit. Het was een inktzwam. Als je er niet veel van weet, denk je als vanzelfsprekend volgens mij dat die niet eetbaar is. Maar dat is wel zo. Je moet de inktzwam in een jong stadium plukken, als die nog mooi wit is en nog niet helemaal open is gegaan. In een verder stadium maakt die inkt om zijn sporen te verspreiden en dan is die niet meer lekker. Maar in het eerste stadium is die prima eetbaar.
Ook stonden er veel prachtige rode vliegenzwammen om de vijver. Deze zijn niet eetbaar mits je die heel lang kookt volgens een Russische vriend. Maar daar beginnen we maar niet aan. Ook omdat ik me dan afvraag hoeveel voedingsstoffen er dan nog over zijn gebleven.

Wat een rijkdom als je kennis hebt over paddenstoelen en deze gewoon in jouw buurt kunt oogsten.  Uiteraard doe je dat met respect voor de natuur en neem je niet alle paddenstoelen.

Elk jaar hebben we één of meerdere wildplukworkshops bij ’t Natuurlijk Huus. Daar had ik al geleerd over de parasolzwam. En ondertussen weet ik dan ook waar die in mijn buurt te vinden is. Iedere herfst weer geeft die zijn vrucht en kunnen wij ons daar mee voeden.

Wil je meer weten over paddenstoelen?

Vrijdag 28 oktober geven wij een paddenstoelenexcursie van 14.00 -16.30 uur.

 

Meer info klik hier

 

We beginnen met een kleine inleiding bij ’t Natuurlijk Huus in Raalte en dan vertrekken we naar het bos.
We maken een rondwandeling van ongeveer 2 uur.
De excursie zal praktisch gericht zijn op het leren kennen van een paar eetbare soorten om mee naar huis te kunnen nemen.

Neem een zakmesje mee.

Aanmelden: info@hetnatuurlijkhuus.nl

Kosten: waardebepaling achteraf.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten