Geen categorie

Energie

Toen wij ’t Natuurlijk Huus bouwden, moesten we natuurlijk nadenken over energie.
We wilden duurzaam en natuurlijk bouwen. Het eerste dat bij veel mensen dan te binnen schiet zijn zonnepanelen. Maar wij beginnen in ons denken nooit bij al bestaande oplossingen, maar gaan eerst het onderwerp verkennen en weer terug naar de basis.

Eén van de belangrijke vragen die wij onszelf als eerste stellen is: Hoe gaat dat in de natuur? Niet dat hier zo één twee drie een antwoord op te geven is. Want wat weten wij nou eigenlijk echt van de natuur? Als je nadenkt over alle levende wezens die in de natuur leven, dan kunnen zij zichzelf warm houden. Zij kunnen buiten leven. Als mensen bouwen we een huis. Dat doen natuurlijk veel dieren ook in de zin van een hol of burcht. Maar wij verwarmen dat huis ook met apparaten of door vuur te stoken. Ooit was het menselijk lichaam nog helemaal behaard en kon ook de mens zichzelf warm houden. Maar dat kunnen wij ondertussen niet meer. En dus moeten wij nadenken over hoe wij ons in huis warm kunnen houden of onszelf misschien opnieuw trainen.

Wij beginnen nooit te denken aan de achterkant, over allerlei technieken en apparaten. We beginnen bij het begin; hoe zit het met onze eigen energie en hoe houden we die op peil?

Dan gaat het over goede voeding waar je energie van krijgt en waardoor je je gezondheid voedt. Het gaat over lekker in je vel zitten zodat je energie goed kan stromen zonder blokkades. Het gaat dan ook over warme relaties om je heen en dingen doen in je leven waar je energie van krijgt.

Dat zijn heel andere zaken dan een zonnepaneel. Daar zijn we dan in ons denken nog lang niet.

Vervolgens gaan we naar hoe je jezelf warm houdt? Dat is dan door lekkere warme kleding te dragen die jouw warmte vasthouden. Ik vond het bizar te merken dat op zoek naar een wollen trui ik niet kon slagen in de modewinkels. Er hing veel synthetische kleding en ook veel dunne bloesje en truitjes. Blijkbaar gaan ze er in de modewereld van uit dat de kachel altijd op hoge temperaturen staat, thuis en op kantoor. Met die toegenomen gasprijzen, is hier een gat in de markt. En er blijkt veel overschot van schapenwol te zijn. We kunnen weer aan het spinnewiel en voor de wintermaanden heerlijke warme wollen truien breien.

Als het echt heel koud is, kun je ook een thermoshirt en legging onder je kleding dragen.

Koude trainingen die bekend zijn geworden met methode Wim Hofman zijn inmiddels populair. Je kunt daardoor zelfs in de wintermaanden in natuurlijke plassen zwemmen, koud douchen is geen kwelling meer en de temperatuurknop kan een paar graatjes lager gezet worden. Er worden challenges aangeboden. Ja, daar kun je dan de nodige energie mee besparen en het schijnt gezond te zijn voor lichaam en geest.

De volgende schil om je lichaam is dan vervolgens je huis. Deze kan van alle kanten geïsoleerd worden, de bodem, de muren en het dak. Je huis is dan een soort van thermosfles waar je warm in blijft. Het zou ook een stuk schelen als alle huizen met de woonkamer naar het zuiden worden geplaatst. Ook in de winter krijg je gratis warmte van de zon binnen en het zonlicht doet iets met jouw humeur. Het materiaal waar je huis van is gebouwd kun je bewust kiezen op opneembaarheid van warmte. Nu heeft hout al van zichzelf een warme uitstraling. Als je muren kiest van leem en een vloer van hout of natuursteen, kunnen zij warmte opslaan en ook weer afgeven. Warme kleuren op de muur en in je meubels doen ook wat met je gevoel van warmte. De kleuren rood, geel en oranje worden benoemd als warme kleuren.

En daarna pas gaan we kijken naar wat er nog meer nodig is om in de koude maanden op temperatuur te kunnen blijven. Hout is een beetje in diskrediet gebracht, maar vormt nog steeds een fijne warmtebron door de heerlijke natuurlijke warmtestraling die het geeft. Sinds wij een houtkachel in huis hebben, vind ik de winters veel leuker. Je kunt kiezen voor kachels met een schone verbranding. Nieuwe kachels moeten daar sowieso al aan voldoen.

Daarnaast let je op goed gedroogd hout. Hout is een energiebron waar je zelf voor kunt zorgen. Of door bomen te planten om je huis of door omgewaaide bomen op te kopen. Maar kijk ook eens naar bedrijven die veel afvalhout kwijt moeten. Hout is Co2 neutraal, natuurlijk en duurzaam.

Pas dan komen we op overige energiebronnen als zonnepanelen, windmolen en aardwarmte.

Dertien jaar geleden plaatsten wij al zonnepanelen. Ze zijn al dubbel en dik terugverdiend. En wat fijn te merken dat wij zelfvoorzienend zijn met de gestegen energieprijzen. Bij ons staat er 0 op de meter.

Dit artikel verscheen eerder op

https://hierinsalland.nl/t-natuurlijk-huus-energie/?fbclid=IwAR2ERNUSiGGn-L6peUdde9l7iknwvJRak3bnKadjN8O3UaU-xQZU8alfLcQ

 

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten