Alarmerende bijpraatsessie over het klimaat van natuurorganisaties Overijssel
“Alsof je huis in brand staat en dat de brandweer dan zegt dat hij hem eerst even voor de helft komt blussen…” Met die woorden drukte Ignace Schops op de alarmbel in zijn inleiding tijdens een ‘bijpraatsessie over het klimaat’ die georganiseerd was door Natuur en Milieu Overijssel, Landschap Overijssel, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.
Ignace Schops, winnaar van de ‘Groene Nobelprijs, ziet nog kans het tij te keren. Maar dan moeten overheden aan de bak. “De auto was geen succes geworden als de overheid geen wegen aanlegde. Vliegen was geen succes geworden als de overheid geen vliegvelden aanlegde. Zo heeft de natuur de overheid ook nodig!”
Uit zijn betoog
De temperatuur op aarde en de CO2-uitstoot gaan als honderdduizenden jaren hand in hand. Sinds we fossiele brandstof gebruiken, stijgt de CO2-uitstoot spectaculair. Als de temperatuur daar achter aan gaat, wordt het op aarde onleefbaar voor de mens.
De effecten van de CO2 die we nu uitstoten zijn pas over dertig jaar voelbaar. De effecten van klimaatverandering die we nú voelen zijn van de CO2 van dertig jaar geleden.
Door temperatuurstijging worden er in 2030 200 miljoen klimaatvluchtelingen verwacht. En door die temperatuurstijging komen ook de tropische virussen deze kant op
We hebben een economie gecreëerd waarbij weggooien leidraad is. De lampenindustrie sloot een pact dat een lamp niet langer meegaat dan 1000 branduren. Ook auto’s, smartphones, kleding, noem maar op, kun je veel degelijker maken.
“Stel”, hield Ignace Schops het publiek voor, “dat bij het boarden wordt omgeroepen dat er vier schroeven en drie onderdelen van het vliegtuig missen. Stap je dan in? Denk het niet hè? Maar we doen het op aarde wel. We halen het ecosysteem als bouwsteen uit het geheel. Het kan niet anders dan dat daarmee de boel instort.”
Het kan nog
“Maar het tij is nog te keren! Na auto en vliegtuig kan de overheid het klimaat ook tot een succes maken. Natuur aanleggen. Veel natuur. Grote velden natuur. En het gekke is dat je daar geld mee gaat verdienen in plaats van dat het geld kost. Toerisme, recreatie, maar ook gezondheid! Circulaire economie, landbouw natuurinclusief, steden vergroenen.
Schops sloot af met de oproep: “Wereldwijd denken, lokaal handelen, persoonlijk veranderen. Dat we allemaal kli-maten mogen worden.”
Voeg reactie toe