Inleiding
Je kunt de stand van de wereld bekijken door in te zoomen op een land als Nederland of een streek als Salland, maar je kunt ook de ruimte ingaan en de aarde zien als een van die lichtstipjes aan de sterrenhemel. Dat geeft je een heel ander overzicht. Zonder ooit in de ruimte geweest te zijn kun je aanvoelen hoe nietig we eigenlijk zijn op aarde, in Nederland, in Salland. Je gaat dan als vanzelf heel anders tegen zaken aan kijken, je wordt een stuk voorzichtiger met hoe je omgaat met het leven hier en nu.
Inhoud
Marjolein van Heemstra neemt ons in haar boek ‘In lichtjaren heeft niemand haast, een zoektocht naar meer ruimte in ons leven’ mee de ruimte in. Ze ontvouwt van daar uit haar kijk op de wereld. Dat ‘overzichtseffect’ noemt ze ‘het Kosmologisch bewustzijn’.
Beginnend met een hoofdstuk waarin ze wakker ligt van de huidige problemen als het klimaat, de sociale ontbinding en de toekomstige wereld van haar kinderen. Ze vraagt zich af wat onze gezamenlijkheid is waar we als mensheid voor gaan. Hebben we een gezamenlijk perspectief? Dat is de centrale vraag in haar boek.
Ze komt op de verwondering over het hemellichaam, de sterren en maan. Levend in een bebouwde omgeving, zijn we het zicht op het heelal verloren. Marjolein ontdekt dat ze verder kan gaan kijken dan de aarde. Dat geeft een ander perspectief, een ruimer perspectief. Ze noemt het aanvankelijk “het overzichtseffect” en komt later de term “het Kosmologisch bewustzijn” tegen in het boek van theoloog Wil van den Bercken “Uit sterrenstof gemaakt”. Dit beschrijft zo goed waar zij naar op zoek is.
Ze duikt in allerlei studies van wetenschappers die zich met de ruimte hebben beziggehouden. Parijs en de Drentse sterrenwacht worden onder ander bezocht om in gesprek te gaan met wetenschappers over de ruimte. Een bezoek aan de Space Garden, een Poolse organisatie die wetenschappelijk onderzoek doet naar de menselijke psyche tijdens een lange afstand missie, moet gecanceld worden vanwege Corona. Maar ze neemt ook de inzichten van haar buurman ter harte, die de mooie opmerking maakt: “Als je relaxed bent kun je openstaan. Dan ga je nadenken. Luisteren. Daar gaat het toch om?
Alles speelt zich af met op de achtergrond het leven met Corona, haar gezinsleven met man en kinderen die naar de kinderopvang gehaald en gebracht moeten worden. In de uurtjes daartussendoor lijkt het alsof ze niets anders nog kan dan zich verdiepen in de ruimte.
Ze neemt de lezer mee in haar gedachten en gefilosofeer. Van wie is de ruimte eigenlijk? Hoe zit het met wet-en regelgeving? Met de toekomst van de mensheid? En kunnen wij de ruimte bezitten? Kan Elon Musk vanwege het vele geld dat hij bezit de ruimte innemen? Is het een nieuwe vorm van kolonialisme? En is de ruimte wel boven ons, gezien het feit dat de aarde als een planeet in de ruimte beweegt?
Effect
Het zijn vooral haar filosofische overpeinzingen en de aarde bezien vanuit kosmologisch bewustzijn, dat je aanzet tot denken over ons huidige leven en daardoor het even in een nieuw of ander perspectief plaats. De titel: “in lichtjaren heeft niemand haast”, een zoektocht naar meer ruimte in ons leven is een prachtige pakkende titel dat goed past in hoe veel mensen de huidige tijd beleven. We zijn van jagers-verzamelaars ontwikkeld tot beeldschermwerkers, zoals zij dat in haar boek benoemd.
Tot slot
Het verhaal leest heel prettig en gemakkelijk. Er zijn overzichtelijke hoofdstukken waardoor je stukje voor stukje meegenomen wordt naar het eind van het boek. Het is een aanrader voor iedereen die nieuw perspectief zoekt om over het leven na te denken. Maar ook voor iedereen die gewoon een mooi verhaal wil lezen.
Voeg reactie toe