Geen categorie

Is een mooi bosje bloemen kopen wel zo mooi?

Met een natuurlijke manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan?
Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over een bosje bloemen kopen.

Door Agnes Heethaar

Alweer twintig jaar geleden vroeg ik in een bloemenwinkel of ze ook biologische bloemen hadden. Ze verkoopster viel even stil, zat te denken en zei toen: “alle bloemen zijn toch biologisch?”

Nee dus. Wat de meeste mensen niet weten is dat er heel veel bestrijdingsmiddelen gebruikt worden bij de teelt van bloemen. Er is nog maar een heel klein aanbod van biologische bloemen. Ja, als je niet weet wat je koopt, zul je ook niet gaan vragen naar iets anders.

Bloembollen

Zo weten de meeste mensen ook niet dat bloembollen behandeld zijn met bestrijdingsmiddelen. We denken er goed aan te doen om bollen te planten voor de bijen en insecten. Maar dat doe je niet met die bloembollen. Daarvoor heb je biologische bloembollen nodig. Hetzelfde overkwam de Gemeente Raalte bij hun op zich mooie actie om heel veel bloembollen te poten. Heel erg jammer dat er niet bij stil werd gestaan om dan biologische bollen te kopen.

Onze bloemen komen uit Ethiopië

Alweer heel wat jaren geleden mocht ik meereizen voor een werkbezoek aan Ethiopië. Daar zagen we wat de gevolgen waren van onze gewoonte om mooie bosjes bloemen te kopen, voor onszelf of om cadeau te doen. De grote kassen die door Westerse ondernemers werden beheerd kwamen in de plaats van lokale landbouw. Daarnaast werd de grond enorm vervuild door al die pesticiden. Vliegtuigen vlogen aan en af om de bloemen naar het Westen te importeren. Wij zien alleen maar de zogenaamde mooie bloemen en kennen het verhaal daarachter niet. En zolang je daar niet bewust van bent, ga je niet anders handelen.

Wij kopen geen bossen bloemen meer ondertussen. Een regulier bosje bloemen is naast dat met bestrijdingsmiddelen is geteeld, ook maar een paar dagen houdbaar.
Bij ‘t Natuurlijk Huus gaan we voor een biologische bloeiende plant, die heel lang mee kan gaan en die we eventueel in de tuin kunnen zitten. We geven ook heel vaak een bessenstruik cadeau of een miniboompje, waar je de vruchten letterlijk van kunt plukken. De bloemen in onze eigen tuin, laat ik lekker staan om ter plekke van te genieten.

Gepubliceerd op: https://duurzaaminsalland.nl/gezondheid/t-natuurlijk-huus-een-mooi-bosje-bloemen-kopen/?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=energietip_gratis_geld_voor_isoleren_en_zelf_opwekken&utm_term=2021-08-15&fbclid=IwAR2f4bENLtJm0Vr8MptGVv7-kfCdfatIXyKmwLHifMa4BxV1wLmXHqneJkc

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten