Geen categorie

Met het natuurlijke ritme leven

En dan opeens besef je dat de zomer weer aan zijn einde is gekomen. De zonkracht neemt af en het is ’s ochtends weer later licht en ’s avonds weer sneller donker. Of je het nou wilt of niet, het is een natuurlijk gegeven. In de zomer kunnen we het ons even permitteren om de boel de boel te laten. In de natuur beweegt alles naar een hoogtepunt toe. Zodra de zomer ten einde is, is de uitbundige groei over zijn hoogtepunt heen. De groei is eruit zouden we zeggen bij opgroeiende kinderen. We hebben kunnen genieten van allerlei bessen en ander fruit. In volgorde waren daar de frambozen, aardbeien, de josti bessen, de zwarte bessen, de kruisbessen en de aalbessen. Toen de bessen een beetje op hun eind waren, kwamen de kersen en de pruimen. Ondertussen waren de bramen, de vlierbessen en de lijsterbes rijp. Nu wachten we op het verder afrijpen van de appels, de druiven en de noten. In de moestuin is heel wat sla geplukt, asperges gestoken, courgettes, bonen, paprika, tomaten en ook brandnetels geoogst, opgegeten, gedroogd of ingemaakt. Komende maand gaan de aardappels uit de grond en worden de pompoenen geoogst. Wortels en bieten worden tussentijds geoogst. Later in het najaar komt kool aan de beurt, aardpeer, veldsla en postelein. Tegen de tijd dat we volop genieten van postelein, begint het nieuwe seizoen alweer. Hoe mooi is dit?

Voor het eerst had ik nu alweer zin aan het nieuwe seizoen. Ik vroeg mij af hoe dat kon. Ik merkte dat dat kwam omdat ik enorm genoten heb van het wondermooie creatieproces in de natuur. En ik heb mij meebewogen met het seizoen. Niet tegen de natuur in werken maar afstemmen op het ritme en de schoonheid van de natuur. Eten wat er op dat moment is, zo direct uit de natuur. Het behoeft geen ingewikkeld recept of een gang naar de supermarkt. Het is er gewoon en superlekker. Genieten van de lange avonden, eens lekker gaan zitten genieten van de vogelgeluiden, de vlinders, de insecten, de prachtige kleuren en bloemen en van de avondzon.

Als de zomer over zijn hoogtepunt heen is, neemt de natuur rust. Vanzelf dient zich weer een ander moment aan. De vakanties zijn voorbij en de activiteiten nemen weer toe. Kinderen gaan weer naar school en het werken en de clubjes beginnen weer. Ik heb weer meer zin om naar binnen te gaan, om het werk weer op te pakken en me voor te bereiden op weer een nieuw seizoen.

Hoe mooi zit het leven in elkaar. Kunnen we ons daar nog aan over geven of willen we het toch liever meer zelf in de hand hebben en het lekker toch anders doen? Beweeg je met de natuur mee of maak je je daar los van? Voor mij geld dat de natuurlijke stroom mij veel energie, moeiteloosheid en plezier oplevert. Is dat ook wat duurzaamheid misschien inhoudt?

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten