Geen categorie

Natuurlijke gezondheid

Met een natuurlijke manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan?

Bijvoorbeeld met natuurlijke gezondheid.

Een hele tijd heeft gezond leven een negatieve klank gehad. Het stond zo ongeveer gelijk met een saai leven, te serieus, te streng, allerlei verboden en geen feestje kunnen vieren. Als je voor een gezond leven koos, viel er met jou niet te lachen.

Als kind moest je allerlei dingen eten omdat die gezond waren. Daar kreeg je natuurlijk een afkeer van. Lekker en gezond gingen niet meer samen. Dat werd ook veroorzaakt doordat er de afgelopen decennia steeds meer voedsel in onze supermarkten is gekomen, die het eten zo aantrekkelijk maken. Het doel daarvan is niet zorgen voor jouw gezondheid, maar zorg voor zoveel mogelijk geld verdienen.

Daardoor kwam er extra zout, smaakmakers, kleurstoffen en andere toevoegingen in het eten. Pakjes en zakjes, mooie logo’s en reclame, alles gericht om maar zoveel mogelijk te kunnen verkopen. Een mens wordt verleid door al dat lekkers, het geeft weer iets nieuws dat we nog niet kennen. Het geeft weer nieuwe mogelijkheden aan ons eten. Ondertussen beseffen we niet meer wat we nou eigenlijk aan het eten zijn. Wat is de voedingswaarde er eigenlijk van, hoe gezond is dat eten nog? Uiteindelijk is voeding de “benzine” van ons lichaam. Als het om een auto gaat, zouden we daar nooit de verkeerde brandstof in gooien. Voor ons lichaam zijn we minder secuur lijkt het.

In mijn kindertijd was het heel normaal dat er kinderziektes waren. Dat was goed voor de weerstand. Ook het buitenspelen en lekker vuil worden was daar goed voor. Moeders (toen nog geen vaders) wisten je met of zonder allerlei middeltjes weer beter te maken. Rust nemen en je bed in duiken was daar eigenlijk altijd wel een onderdeel van, evenals een kruik mee naar bed en je lekker laten verwennen. Bouillon, een appeltje en een eitje vormden daar in de loop van de dagen ook altijd wel een onderdeel in.

Toen wij zelf kinderen kregen vertelde de huisarts dat moeders van nu (was toen rond 1995) geen kennis meer hadden van hoe je zelf met kinderziektes kon omgaan. Het was gemakkelijk om naar de huisarts te gaan en een pilletje voorschrijven lijkt gemakkelijker dan gewoon uitzieken.

Hebben we het momenteel bij kinderen nog over het verkrijgen van een goede weerstand en immuniteit? Door het grote vaccinatieprogramma die baby’tjes en jonge kinderen ondergaan, lijkt het alsof we op die manier alles kunnen uitbannen.

Ik vind het bijzonder te zien hoeveel kinderen op jonge leeftijd al iets hebben. In de tijd dat onze kinderen klein waren hadden veel kinderen last van allergieën, daar kwam later onder ander ADHD, ADD en autisme bij. Er worden wel eens verbanden gezicht tussen vaccinatie en het ontstaan van autisme. Zoals het vaak gebeurt ontstaan er dan twee kampen van voors- en tegens, waardoor het nog een hele tijd duurt voordat er duidelijkheid is.

Het aantal kinderen bijvoorbeeld die al jong een bril dragen. Dat zou toch niet normaal moeten zijn. Natuurlijk lijkt het in ieder geval niet in mijn ogen. Er bestaan zienswijzen die zeggen dat door bepaalde trainingen oogaandoeningen op een natuurlijke manier kunnen herstellen. Of dat zo is en of dat voldoende werkt weet ik niet. Ik vond het op zijn minst interessant om daar expertise over op te doen en zo’n behandeling eerst in te zetten alvorens je levenslang aan de bril vastzit. Dat is inzetten op gezondheid. Het vertrekpunt is vaak bestrijden van ziekte en daar een oplossing voor te bedenken, zonder te werken aan gezondheid.

We willen allemaal gezond zijn, de meesten willen ook heel oud worden, maar gezond leven, dat is weer een ander verhaal.

Inmiddels heb ik ontdekt dat een gezond natuurlijk leven juist een fijn leven is. Ik trek daarbij ook gelijkenissen naar mijn moestuin. Raar zul je misschien denken, maar daar valt heel veel te leren.

Een gezonde moestuin is een tuin waar de bodem als eerste de aandacht krijgt. Want als de bodem, de aarde niet gezond is, kunnen er ook geen gezonde gewassen opgroeien. Een gezonde bodem is luchtig, heeft veel verschillende goede micro-organismen, bevat veel organisch materiaal en staat in contact met al het leven. Onze bodem zit in onze darmen. Goede darmbacteriën, voldoende vezels zodat er voldoende vocht opgenomen kan worden en de doorgang gemakkelijk gaat en een goede vertering zodat de voedingsstoffen in jouw lichaam (is vergelijkbaar met een gewas boven de grond) opgenomen kunnen worden.

Het zaad dat in de aarde ligt, kan groeien door voldoende vocht, de juiste voedingsstoffen en zuurgraad, door zonlicht en door de potentie dat in het zaad ligt. Natuurlijk zaad is niet behandeld met gif. Met een chic woord heet dat pesticiden. Een plant begeeft zich ook graag met goede buren waar het zich prettig bij voelt of te wel waar het een goede chemie heeft. Er zijn buren die beschermen, er zijn buren die voedingsstoffen afgeven, er zijn buren die bepaalde insecticiden op afstand houden.  Een gezond biologisch evenwicht heet dat. Voor mensen geldt dat niet anders. Op we op onze plek zitten, voelt dat goed. Dat kan gaan over de plek waar je woont, maar ook op je werk, binnen je familie of relaties.

We streven een gezond leven na. En ik ben nog nooit iemand tegengekomen die niet van de natuur houdt. Waarom leven we dan ook niet zoals de natuur dat bedoeld heeft?

2 reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

 • Hallo Agnes,
  Met veel interesse volg ik jou nieuwsbrieven en web activiteiten al een tijdje vanuit het verre Ontario.Er is altijd een mogelijkheid dat ik bepaalde ideeen hier ook kan gebruiken, nietwaar?
  Wat betreft ADHD en ADD zeggen ze hier dat lucht- en bodemverontreiniging een hele grote rol speelt bij deze
  afwijkingen. Maar ik heb ook weleens gehoord dat” ADHD enzo vroeger wel bestond maar gewoon geen naam had.. En als men niet luisterden, of slecht gedrag had werd dat ter plaatse rechtgezet met een draai om de oren!”
  Einde citaat.
  Keep up the good work!
  Idith

  • Hallo Idith, dank voor jouw reactie!!
   Wat leuk te bedenken dat we vanuit Ontario worden gevolgd. We hebben twee families in Canada wonen, waarvan de meesten op Nova Scotia wonen. Hoe ben je zo in aanraking met ons gekomen?

   Het zou fijn zijn als er meer onderzoek wordt gedaan naar ADD/ ADHD maar ook autisme en de invloed van milieuverontreinigingen, medicatie en vaccinatie op de menselijke gezondheid. Dan kunnen we de juiste keuzes maken voor het leven en welzijn voor elke levend wezen. Voorlopig moeten we vaak nog ons gezonde en natuurlijke intuïtie en verstand gebruiken. Als we met zijn allen de beweging gaan maken naar het natuurlijke leven, zullen veel problemen verdwijnen. We gaan dus nog maar even door met inspiratie daarvoor bieden.
   Hartelijke groet, Agnes