Natuurlijke leefstijl

Een natuurlijk huis is fijn, maar het belangrijkste is natuurlijk je levensstijl. De natuurlijke levensstijl vind je naast ons ecologisch huis bij ons terug in verschillende onderdelen, zoals:

 • Natuurlijke voeding

Eerst zijn we bezig geweest om in de supermarkt de verpakking na te kijken op alle ingrediënten die erin zitten. Van smaak en kleurstoffen, E-nummers en andere toevoegingen. We keken naar land van herkomst en seizoensgebonden fruit en groenten. We letten op de teeltwijze, bij voorkeur biologisch of biologisch dynamische en soms gaf een streekproduct de voorkeur. Een biologische Kiwi uit Nieuw-Zeeland was niet in onze boodschappenmand te vinden.

Nog steeds bleef het een beetje knagen. Tot we besloten onze eigen groenten, kruiden, fruit en noten te verbouwen en ook weer te leren van het eten vanuit zijn oorsprong, de natuur.

In de loop van de jaren zijn we van vlees van Schotse Hooglanders die in natuurgebieden lopen overgegaan naar vegetarisch en op dit moment hoofdzakelijk plantaardig eten. Op deze manier belasten we de natuur zo min mogelijk en we doen niet mee aan de grootschalige bio-industrie, waar veel te veel dieren opeengepakt zitten en niet hun natuurlijke leven kunnen leiden. We gunnen ook de dieren een natuurlijk en gezond leven.

 

 • Natuurlijke verzorgingsproducten

Nu zijn we niet zo van het gebruik van allerlei smeerseltjes op onze huid. Maar als we wat gebruiken is het van natuurlijke oorsprong. Soms een lekkere etherische olie in het badwater om onszelf te verwennen. Shampoo gebruiken we al niet meer. We wassen ons haar met schoon water. We hebben gemerkt dat je haar er veel beter door gaat zitten. En het wordt niet vet, wat je natuurlijk al snel verwacht. Je moet wel langzaam afbouwen en niet van de één op de ander dag stoppen. Steeds ietsjes minder gebruiken tot uiteindelijk niet meer. Dat gaat heel goed. Zonnebrandcrème hebben we nooit gebruikt. Zonlicht is broodnodig voor de aanmaak van Vitamine D in je huid. Je moet natuurlijk niet overdrijven en als je voelt dat je huid het niet meer fijn vindt, dan ga je in de schaduw of trekt iets extra’s aan waardoor je je huid bedekt.

 

 • Natuurlijke schoonmaakmiddelen

Eén van de dingen waar je heel gemakkelijk mee kunt beginnen is biologische schoonmaakmiddelen kopen, zoals voor het toilet, allesreiniger en (af)wasmiddel. Op die manier vervuil je het water niet met chemische en schadelijke middelen. En wat niet vervuild is, hoeft ook niet gezuiverd te worden.

Dus geen Chloor meer in huis. Backingsoda is een oud en beproefd middel, dat voor heel veel zaken ingezet kan worden. Samen met het gebruik van azijn is het een bruistablet bij de schoonmaak van je toilet en wastafel.

 

 • Natuurlijke activiteiten voor fysieke en geestelijke gezondheid

We zijn lekker lichamelijk actief, doordat we buiten onze werkzaamheden hebben. In de moestuin, in ons voedselbos, het maaien en onderhouden van de paden, het snoeien en houthakken in de winter. Daarnaast lekker wandelen en fietsen in de buitenlucht. Daardoor hoef je echt niet naar de sportschool.

 

 • Natuurlijke gezondheid en natuurlijke geneeswijzen

Wij zetten in op onze gezondheid door gezond te eten, door veel te bewegen, door bezig te zijn met zaken die ons boeien, plezier en zin geven en door relaties te onderhouden die ons voeden. We gebruiken kruiden voor preventieve gezondheid en ook om kwaaltjes te behandelen. Zo bestaat ons EHBO-pakket uit blikje kamille, salie, gedroogde brandnetel, tijm, oregano, hop, bijvoet, rozenbottel, vlierbessen, Aloë Vera  en nog veel meer. We slapen op heerlijke natuurlijke matrassen en worden gewekt met de opkomende zon. We worden omringt met mooie natuur. Dat ontspant als vanzelf

 

 • De natuurlijke en menselijke maat

We proberen zoveel mogelijk mee te bewegen met de seizoenen. In de winter slapen we langer en zijn we minder actief. In het voorjaar staan we vroeger op en worden we actiever. In het najaar nadat de oogst binnen is, doen we het weer rustiger aan.

We proberen niet te veel spullen te hebben, alleen dat wat we nodig hebben of waar we heel erg van genieten vanwege de schoonheid of de betekenis die het heeft voor ons. Als we spullen nodig hebben, kijken we eerst of we het bij de kringloop kunnen vinden of op Markplaats. En als we spullen niet meer nodig hebben, brengen we ze ook naar de kringloop.

 

 • Reizen

Dat is nog wel een uitdaging voor ons.
We houden erg van het ontdekken van de wereld, van ander culturen en prachtige natuur. We gaan uitproberen hoe het is om met de trein te reizen. De afgelopen jaren hebben we ook dicht bij heel mooie plekken ontdekt. We kijken naar duurzame onderkomen en zijn zelf met onze B&B aangesloten bij https://www.natuurhuisje.nl/landlord/overview
https://sustainaway.nl/ en
https://www.eco-logies.nl/gevonden/het-natuurlijk-huus 

 

 • Geld

Geld is eigenlijk helemaal niet natuurlijk, want zonder geld zou het leven ook gewoon bestaan. Het is in de geschiedenis georganiseerd als ruilmiddel. Dus hebben we het er mee te doen.

Voor ons is geld op de eerste plaats een middel om dat te kunnen doen in ons leven wat we belangrijk vinden. Geld verdienen met werk waarin je jezelf kunt ontplooien en van betekenis kunt zijn voor de samenleving. Met het geld dat we verdienen maken we bewuste keuzes. We kiezen niet voor luxe spullen, zoals een grote auto of dure sieraden, maar besteden het geld aan waarden die voor ons belangrijk zijn. Voor ons is dat:

 • Een fijn en gezond huis waar rekening is gehouden met iedereen om zijn eigen plekje in te kunnen nemen en in een natuurlijke omgeving;
 • Een tuin om lekker buiten te kunnen zijn, om er te ontspannen en te genieten van de bloemen, planten en dieren;
 • Gezond biologisch voedsel, omdat we voedsel zien als medicijn voor een gezond lichaam en geest;
 • Goede opleidingsmogelijkheden voor onze kinderen, zodat ze ook werk kunnen doen dat bij hen past, hen plezier geeft en ook de mogelijkheid geeft om hun leven goed op te bouwen. We vinden het belangrijker om in onze kinderen te investeren dan om ze later een financiële erfenis te geven na onze dood;
 • Kunnen reizen en culturele optreden kunnen bijwonen, omdat dat je leven verrijkt en je een ruimer zicht geven op het leven en op de wereld;

Daarnaast is geld niet het enige waarmee je iets kunt realiseren. Juist door met anderen samen te werken, kan er zonder geld een uitwisseling tot stand komen, waar je beiden beter van wordt. Het zogenaamde co-creëren. Bij ’t Natuurlijk Huus doen we dat veel. Wij kunnen van betekenis zijn door onze plek, door publicatie en door zaken aan elkaar te verbinden. Dat kan interessant zijn voor andere partijen om hun doelen te verwezenlijken. Zo schrijven we veel recensies van boeken over duurzaam en natuurlijk leven, die dan vervolgens in de boekenkast van ’t Leemhuus, onze cursus- en ontmoetingsruimte komen te staan. We werken ook veel samen met leerlingen en studenten. Hierdoor is o.a. de tuin van ’t Natuurlijk Huus aangelegd.