Geen categorie

Soep van paarse dovenetel

Soep van de paarse dovenetel
Op de eerste mooie zonnige moestuindag, heb ik ‘s avonds soep gemaakt van  de paarse dovenetel met daslook.
Zo blij te zien dat alle gewassen gewoon weer boven de grond komen en voor ons beschikbaar zijn. De mooie frisse topjes van de dovennetel en de polletjes daslook die ik vorig jaar in ons vogelbos heb gezet. Ik zie de eerste frisse brandnetels met hun kleine blaadjes weer verschijnen en ook het speenkruid dient zich al aan. Inmiddels weet ik ondertussen in welke volgorde de gewassen door het jaar heen verschijnen. Het mooie is dat de natuur ons altijd een variatie aan gewassen biedt. Het is alleen de kunst om daarvan te oogsten en je maaltijden daarmee te bereiden. Dat vraagt een omslag in handelen. Niet eerst in de koelkast kijken wat er voorradig is, maar naar buiten gaan en oogsten wat er op dat moment is.
Mijn salades stel ik op die manier samen. Niet alleen van blaadjes maar ook van bloemen en zaden. Ik weet wat er in de soep kan of waar ik een lekkere pesto mee kan maken. Maar ook een pasta maken met brandnetel in plaats van spinazie. Wist je dat brandnetel echt een superfood is? Ik heb gelezen dat je er door de veelheid aan mineralen en aminozuren zelfs op kunt overleven.
Eten koken, nog nooit zo leuk
Het eten koken wordt op deze manier heel interessant en leuk. Ik voel me zeer voldaan als een groot deel van de maaltijd bestaat uit ingrediënten verzameld uit mijn eigen tuin.  En als je zelf geen tuin hebt, kun je erop uittrekken en ontdekken waar wat staat dicht bij jou in de buurt en op een veilige plek (geen honduitlaatplek).
Zodra het weer kan, bieden wij weer onze maandelijkse workshops “Eten uit de natuur” aan. Er valt veel te beleven.
En nu het recept
Was de dovenetel en snijd deze in kleine stukjes.
Houd wat bloemetjes apart.
Snij de daslook  in kleine stukjes.
Houd van het look groen nog wat appart.
Bak uitje en look bolletjes in andere pan en voeg wat maizena toe.
Kook de Dovenetel in boullion voor 15 min en maak glad met staafmixer.
Nu mag je de soep scheutje voor scheutje toevoegen aan look, ui, maizenamengsel.
met staafmixer weer glad maken.
Maak af met bloemetjes en wat groen.
Druppeltjes zure room erbij en met satéprikker de room wat vormen.
Het is een heerlijk soepje. Echt een aanrader.