Column

Van Black Friday naar Green Friday

De schreeuwerige en hijgerige aankondigen van Black Friday kan ik bijna niet meer verdragen. Hoe durven winkelketens hiermee mensen nog steeds te verleiden tot nutteloze en onnodig veel aankopen?  Hoe zit het met de maatschappelijke verantwoordelijkheid van deze winkelketens? En hebben we nu met zijn allen niet anders te handelen om een leefbare en gezonde wereld over te houden?

Met het uitgeven van je geld bepaal je wat er kan bestaan en wie het geld krijgt. Dus iedereen kan een heel grote invloed uitoefenen op hoe de wereld er uit ziet. Geef jij je geld uit aan koopjes waarbij je er later achter komt dat je het eigenlijk helemaal niet nodig had. En waarmee je de afvalberg, het niet duurzaam produceren en vaak ook de slechte werkomstandigheden in goedkope landen in stand houdt?

Of kijk je eerst hoeveel kledingstukken je nodig hebt en koop je pas iets nieuws als er iets stuk is en iets nodig hebt? Onze dochters doen mee aan een kledingketting. Hierbij doet iedereen kledingstukken die je niet meer draagt in een gezamenlijke tas. Die tas gaat rond in de aangesloten club. Je mag er uithalen wat je past en doet er weer andere kledingstukken in terug en geeft het door aan de volgende. Zo kun je ook eens wisselen als je op een bepaald truitje bijvoorbeeld inmiddels uitgekeken bent, zonder dat je weer iets nieuws hoeft te kopen.

Maar ook koop je in de supermarkt of bij de boer/ boerderijwinkel of langs de weg, Wie mag het geld verdienen en waarmee? Het hoeft allemaal niet duurder te zijn als je bewust inkoopt.

Maar vooral: wat heb je nu echt nodig en wat kan ik eventueel weer beschikbaar stellen aan anderen? Het is een heel leuke uitdaging om hier eens echt mee bezig te gaan en je huis te ontdoen van alle spullen die je niet gebruikt en die eigenlijk in de weg staan. Het creëert ruimte en geeft nieuwe energie.

Het kan heel veel schelen om niet meer te kijken naar al die aanbiedingen, gewoon omdat ze je verleiden en je dan toch weer gaat kopen Dus doe een sticker op je brievenbus, sla de krantjes over en koop alleen wat je van tevoren bedacht hebt dat je nodig hebt.

Verdoe je tijd niet met winkelen maar kies voor een lekkere wandeling. Ga bloembollen, liefst biologisch, in je grond poten, ga je planten stekken en maak daar mooie cadeautjes van (dat kan ook heel veel geld schelen). Ga vogelhuisjes timmeren van afvalhout en hou je bezig met het repareren van spullen.

Wedden dat je je veel meer voldaan voelt. Zo stoppen we met elkaar dat gekke gedoe van de Black Friday en maken we er met zijn allen een Green Friday van.

Gewoon omdat de aarde ons lief is en boven alles gaat!

Het artikel verscheen ook op: https://hierinsalland.nl/agnes-van-black-friday-naar-green-friday/

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten