Column

Van Black Friday naar Green Friday

De schreeuwerige en hijgerige aankondigen van Black Friday kan ik bijna niet meer verdragen. Hoe durven winkelketens hiermee mensen nog steeds te verleiden tot nutteloze en onnodig veel aankopen?  Hoe zit het met de maatschappelijke verantwoordelijkheid van deze winkelketens? En hebben we nu met zijn allen niet anders te handelen om een leefbare en gezonde wereld over te houden?

Met het uitgeven van je geld bepaal je wat er kan bestaan en wie het geld krijgt. Dus iedereen kan een heel grote invloed uitoefenen op hoe de wereld er uit ziet. Geef jij je geld uit aan koopjes waarbij je er later achter komt dat je het eigenlijk helemaal niet nodig had. En waarmee je de afvalberg, het niet duurzaam produceren en vaak ook de slechte werkomstandigheden in goedkope landen in stand houdt?

Of kijk je eerst hoeveel kledingstukken je nodig hebt en koop je pas iets nieuws als er iets stuk is en iets nodig hebt? Onze dochters doen mee aan een kledingketting. Hierbij doet iedereen kledingstukken die je niet meer draagt in een gezamenlijke tas. Die tas gaat rond in de aangesloten club. Je mag er uithalen wat je past en doet er weer andere kledingstukken in terug en geeft het door aan de volgende. Zo kun je ook eens wisselen als je op een bepaald truitje bijvoorbeeld inmiddels uitgekeken bent, zonder dat je weer iets nieuws hoeft te kopen.

Maar ook koop je in de supermarkt of bij de boer/ boerderijwinkel of langs de weg, Wie mag het geld verdienen en waarmee? Het hoeft allemaal niet duurder te zijn als je bewust inkoopt.

Maar vooral: wat heb je nu echt nodig en wat kan ik eventueel weer beschikbaar stellen aan anderen? Het is een heel leuke uitdaging om hier eens echt mee bezig te gaan en je huis te ontdoen van alle spullen die je niet gebruikt en die eigenlijk in de weg staan. Het creëert ruimte en geeft nieuwe energie.

Het kan heel veel schelen om niet meer te kijken naar al die aanbiedingen, gewoon omdat ze je verleiden en je dan toch weer gaat kopen Dus doe een sticker op je brievenbus, sla de krantjes over en koop alleen wat je van tevoren bedacht hebt dat je nodig hebt.

Verdoe je tijd niet met winkelen maar kies voor een lekkere wandeling. Ga bloembollen, liefst biologisch, in je grond poten, ga je planten stekken en maak daar mooie cadeautjes van (dat kan ook heel veel geld schelen). Ga vogelhuisjes timmeren van afvalhout en hou je bezig met het repareren van spullen.

Wedden dat je je veel meer voldaan voelt. Zo stoppen we met elkaar dat gekke gedoe van de Black Friday en maken we er met zijn allen een Green Friday van.

Gewoon omdat de aarde ons lief is en boven alles gaat!

Het artikel verscheen ook op: https://hierinsalland.nl/agnes-van-black-friday-naar-green-friday/

2 reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

 • Hoi Agnes,
  Ik wens jullie een gelukkig nieuwjaar vanuit het verre Ontario in Canada.

  Inmiddels volg ik jullie website al jaren en vind het inspirerend.
  Vooral omdat wij ook proberen dicht bij de natuur te leven.
  Ik ben op het moment aan het werk met zuurdesem, een tricky business.
  Maar het eindproduct is heerlijk als het lukt.

  Kennen jullie trouwens het boek The Blue Zones van Dan Buettner?Het is inmiddels een documentaire op Netflix?

  Groetjes,
  Idith Fleuren

  • Hallo Idith, wat leuk om jouw reactie uit Ontario te ontvangen. Ik ben dan altijd wel benieuwd hoe je op ons spoor bent gekomen. Misschien is het via familie van mij die ook in Canada woont?
   Dank voor je tip over de Blue Zones. Ik ken het verhaal van de Blue zones, maar ga er nog even naar opzoek en het bekijken. Leuk!!
   Vind je het eventueel leuk om vanuit jouw leefomgeving ook bijdrages te schrijven voor op onze website of misschien social media? Zie https://www.facebook.com/hetnatuurlijkhuus.nl/ https://www.instagram.com/agnesheethaar8/
   Heb jij ook een website of ben je actief op social media?
   Ik zou het leuk vinden als we onze ervaringen delen en verder de wereld inbrengen.
   Hoor graag van je!
   Warme groet, Agnes Heethaar