Boeken

Van stoornis naar gave

We ontvingen het boek: Van Stoornnis naar gave, een persoonlijk verhaal over de transformatie van bipolariteit (depressie) geschreven door Yama Voorhorst.

Jarenlang heb ik me afgevraagd of er geen andere, meer natuurlijke behandeling mogelijk  zou zijn voor psychische problematiek. Ik had nooit het gevoel dat er mensen geneesden, wel dat er jarenlange medicatie volgde. En deze medicatie gaf vaak zichtbaar de nodige bijwerkingen.

Wat een verademing om dit boek te lezen. Het is een persoonlijk verhaal en daarmee niet 1:1 op iedereen van toepassing of klakkeloos over te nemen. Maar het geeft heel veel zicht op de weg die Yama heeft afgelegd. Zo kon ze de persoon worden  die ze eigenlijk altijd al was diep van binnen. En daarmee biedt ze hoop dat het kan en geeft ze een totaaloverzicht van alles wat haar hierbij geholpen heeft. Loslaten van alles wat je aangepraat is, goed voor je lichaam en geest zorgen, regelmaat en ook vooral delen wat er in je omgaat en open staan om liefde te ontvangen. Dat lijkt gemakkelijk in één zin, maar daarvoor is het nodig de huidige situatie om te buigen naar een geheel andere leef- en zienswijze. Het verhaal neemt je gemakkelijk mee in haar ervaringen. Het is onderverdeeld in vier hoofdstukken:

Eén gaat over haar jeugd, de doolhof van de geeselijke gezondheidszorg, alternatief- en regulier, maar vooral over tussen de wal en het schip. Het tweede gedeelte gaat over te komen van lijderschap naar leiderschap. Ze vertelt hoe ze  de verantwoordelijkheid voor haar leven weer in eigen handen neemt. Vervolgens over, van medicatie naar meditatie. Dit gaat over bevrijding uit de greep van de psychiatrie en over helen. En het vierde deel gaat over, van waanzin naar wijsheid. Hoe haar ziekte als leerschool heeft gediend om haar specifieke gave te ontplooien.

Voor iedereen een aanrader om te lezen, maar zeker als je zelf of je naasten te maken hebben met bipolaire stoornissen of andere psychische problematiek. En voor hulpverleners is het eigenlijk verplichte literatuur.

Maya Voorhorst begeleidt nu persoonlijke, spirituele en collectieve ontwikkelingsprocessen van individuen, partners en groepen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen proces, waardoor ook zij  hun volledige potentie kunnen gaan inzetten.

www.devayama.com

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten