Column

Verzorgingsproducten zijn voedsel

We zijn het zo normaal gaan vinden dat we allerlei verzorgingsproducten nodig lijken te hebben voor ons gezicht en lichaam. De reclame en het beeld dat daardoor ontstaat doen hun werk. We zijn daar gevoelig voor en passen ons aan dat beeld aan. Een collega waarvan het parfum dat ze gebruikte sporen in het gebouw naliet merkte eens op dat zij zich naakt voelde als ze gewoon naturel de straat op ging. Wat bijzonder en dat terwijl we die oude gerimpelde mensen uit warme landen prachtig vinden.

Waarschijnlijk staan er bij jou ook allerlei potjes, tubes en flessen op de badkamer waarvan je denkt ze allemaal nodig te hebben. Wist je dat alles wat je op je huid smeert, in je lichaam wordt opgenomen en zo dus als voedsel voor je lichaam dient? Dat is natuurlijk ook de bedoeling waarom je het erop smeert en wat het product jou belooft.

Maar weet je ook wat je dan allemaal tot je neemt? En zou je hetzelfde via jouw mond tot je nemen? Als je de etiketten leest en ziet welke stoffen erin zitten geeft dat waarschijnlijk te denken. Ik vermoed dat je veel van die stoffen helemaal niet kent. Toch “eet” je ze.

Met alles wat niet van natuurlijke oorsprong is heeft jouw lichaam moeite. Het zal erop reageren omdat het niet bij het natuurlijke lichaam past. Het hoopt zich op in je vetreserves en het kost je lichaam energie om deze stoffen te verwerken.

Zonnebrand zijn we ook normaal gaan vinden om te gebruiken. We worden gewaarschuwd tegen de zon en krijgen het advies om je goed in te smeren. Maar is dit wel zo natuurlijk? Door middel van zonlicht maakt je huid ook vitamine D aan. Een vitamine die in Coronatijd weer werd aanbevolen om te gebruiken.

Het lijkt mij veel natuurlijker om goed op de signalen van je lichaam te letten. En op het moment dat je het niet meer prettig vindt in de zon omdat deze te fel is of omdat het niet prettig voelt op jouw huid, is het tijd om je terug te trekken in de schaduw. Voldoende goed water drinken is veel natuurlijker dan maar van alles op jouw huid te smeren. Door voldoende water te drinken droogt je lichaam niet uit en het krijgt goed de mogelijkheid om afvalstoffen af te voeren.

En dan hebben we het nog niet gehad over al die verzorgingsproducten die ook nog eens in plastic flesjes en tubes zitten. Om nog niet te spreken over de reinigingspads die je gebruikt om je gezicht weer te moeten reinigen voor het slapen gaan. Die pads vormen samen met wattenstokjes het meest voorkomende restafval in de B&B van ’t Natuurlijk Huus.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten