Wandelen en fietsen

Vanaf ‘t Natuurlijk Huus kun je heerlijk wandelen en fietsen. Lekker even de benen strekken als je bij ons op bezoek bent, of andersom een bezoekje (wel even van te voren een afspraak maken) koppelen aan een mooie wandeling of fietstocht.

De routes zijn divers in afstand en van aard. Ze gaan over een landgoed en langs een kasteel, ze leiden je door bos, tussen weilanden door en langs weteringen. Dikke kans dat je een ree tegenkomt. Soms gaan de paden over opengestelde particuliere grond. Volg dan de daar geldende routes.

Als je op de route klikt kom je op de site afstandmeten.nl. Daar zie je een plattegrond van de route. Maar je kunt er ook een gpx-file downloaden. Hoe dat werkt, hebben we op de site DwarsDoorSalland gezet (waar we ook aan meewerken). Daar vind je meteen nog veel meer mooie routes in Salland.

De wandelingen
Lekker even 4,5 kilometer de benen strekken, een uurtje lopen van ‘t Natuurlijk Huus over landgoed ‘t Reelaer.

Ietsie verder mag ook: 6 kilometer.

Vanuit ‘t Natuurlijk Huus kun je ook dwars door weilanden naar Landgoed ‘t Reelaer. Kies voor 7,5 kilometer of iets korter mag ook wel, dan halen steken we niet zo ver het bos in: 5 kilometer.

Maak er een halve dag van. Loop 14 kilometer en doe naast ‘t Reelaer ook Kasteel Nijenhuis aan, een dependance van Museum de Fundatie, met binnen een wisselende tentoonstelling en buiten een prachtige beeldentuin. Daar hebben we twee ongeveere even lange wandelingen voor, door dezelfde omgeving, maar voor een groot over andere paden. Wandeling 1 en wandeling 2.

Voor deze 6 kilometer moet je rekening houden met hoog gras en drassig pad. Maar móói!

Tussen ‘t Natuurlijk Huus en Raalte Noord is een bosgebied dat omgedoopt is tot het Raalter Bos. Goede kans dat je er in 6 kilometer reeën tegenkomt.

En dan heb je naast ‘t Natuurlijk Huus ook nog het Krieghuusbos, met middenin een outdoorcentrum en een onverwacht voetbalveld. Dus neem gerust een voetbal mee op deze 7,5 kilometer.

Deze wandeling is onze favoriet voor als we wat denkwerk in ons hoofd willen ordenen. Drie uurtjes wandelen en de puzzel is gelegd. Terwijl je intussen over vier (drie oude en een nieuwe) landgoederen en langs twee biologische winkels wandent. 14 Kilometer.

Mountainbiken
Met een gewone fiets moet je deze routes niet nemen. Met een mountainbike zijn ze prachtig. Niet zwaar of lastig, maar wel erg mooi. De routes overlappen elkaar behoorlijk.
Eentje van 25 kilometer
Eentje van 30 kilometer
Nog eentje van 30 kilometer

Fietsen
Het Natuurlijk Huus ligt aan een knooppuntenroute, dus je kunt alle kanten op. Het Overijssels Kanaal heeft een prachtig fietspad. Richting Dalfsen tref je veel landgoederen. Als je bij Heino-Laag Zuthmen tussendoor steekt ben je zo maar bij de IJssel en als je in Dalfsen bent kun je afzakken langs de Vecht naar Ommen. De Sallandse Heuvelrug is ook om de hoek.

Wielrennen
Wielrennend kun je oneindig veel kanten op. De Sallandse Heuvelrug is met een rondje van 50 kilometer bijvoorbeeld binnen fietsbereik. En ook de Sallandroute loopt dicht langs ‘t Natuurlijk Huus, maar dan moet je wel 130 kilometer wegtrappen. Zelf vinden we deze route prachtig. Die gaat langs ‘de wateren van Salland’, de IJssel, de Vecht, het Zwarte Water, de Soestwetering en het Overijssels kanaal. 85 Kilometer genieten.

Nog meer routes
Er zijn in Salland nog  heel veel mooie routes te lopen.

Kijk bijvoorbeeld op https://dwarsdoorsalland.nl/ of op de volgende linkjes:

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/de-sprengenberg/agenda/kinderen/oerrr-speuren-met-de-boswachter#2022-05-04T14:00

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/de-sprengenberg/agenda/vroege-vogels-op-de-sprengenberg#2022-05-15T07:00

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/landgoed-colckhof/route/wandelroute-colckhof-bij-heino-salland

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/de-sprengenberg/route/natuursagenroute-sprengenberg