Geen categorie

Wat zijn wij zonder de aarde?

Stel je eens voor hoe ons leven er uit zou zien zonder aarde. Geen grond onder onze voeten. Geen voedings- en bouwstoffen voor ons lichaam en ons leven, geen water, geen zuurstof. Ook geen dieren, planten en bomen. Als je dit voorstelt, dan snap je al snel dat je niet zonder een gezonde aarde kunt voor je eigen leven. Goed doen voor het milieu is dus goed doen voor jezelf.

Ik heb het altijd bijzonder gevonden, dat we daar dan als vanzelfsprekend niet meer werk van maken. Je doet toch ook aardig naar je naasten, omdat je weet dat je het dan samen goed hebt?

  • Je zoekt toch ook werk om je geld mee te verdienen, zodat je in je levensonderhoud kunt voorzien?
  • Je eet toch ook op tijd omdat je weet dat je anders honger krijgt?
  • Je poetst toch ook dagelijks je tanden, om fris te ruiken en gezonde tanden te houden?
  • En zo kan het rijtje nog veel langer gemaakt worden.

Maar wat raar dat daar dan niet in staat, dat je goed voor de aarde moet zorgen, omdat je daarmee zorgdraagt voor de basis van jouw bestaan.

Dat je niet alleen maar neemt van de aarde, maar ook geeft. Ook de aarde heeft zijn voedingsstoffen nodig in de zin van bladeren en dode dieren om de grond mee te verrijken en uiteindelijk ons weer van goede voedingsstoffen te kunnen voorzien. Dus gaan we niet meer bladblazen en het blad afvoeren, maar laten we dat op de aarde liggen.

Gebruiken we geen kunstmest maar echte mest in de goede verhoudingen. We zorgen voor een levendige bodem waar niet met zware machines overheen gereden wordt.

En we gebruiken geen pesticiden, maar dragen zorg voor gezonde gewassen in een gezonde bodem, biodiversiteit en een natuurlijke balans.

Het water is het bloed van de aarde. Ons lichaam bestaat voor bijna 70 % uit water. Hoe belangrijk is het dus om dat water niet te vervuilen met allerlei chemicaliën en schoonmaakmiddelen of om gedachteloos iets in het water te gooien.

De planten, struiken en bomen zorgen voor onze zuurstof en zij filteren ook stoffen uit de lucht. Ze geven ons ook de vruchten, groenten, granen en zaden.

De dieren geven ons hun vlees en eieren te eten en bemesten de aarde. Hier mogen we wel iets meer respect hebben. Dus hokken we ze niet op in megastallen en geven we ze voldoende buitenruimte om zo natuurlijk mogelijk te leven.

Niet het geld verdienen moet bovenaan staan, maar gezonde voeding van een gezonde aarde. Natuurlijk mag er geld verdiend worden, maar dan als middel en niet als doel opzicht.

Zonder aarde zijn we niks. We hebben een gezonde aarde nodig voor een gezond en gelukkig leven.

Laten we beginnen!

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten