“De volgende wereldoorlog gaat over water” zeggen deskundigen in het watermanagement, waarmee ze in elk geval aangeven hoe belangrijk het is verstandig met water om te gaan.
Verstandig omgaan met water heeft te maken met de hoeveelheid die je gebruikt, maar ook met de manier waarop je het gebruikt. Voor ‘t Natuurlijk Huus betekent dat water vitaliseren, water besparen en veel aandacht voor de afvoer van water. Maar ook het water dat je gebruikt schoon houden, het niet vervuilen met chemische troep die fabrikanten in was- en afwasmiddelen stoppen en die in je deodorant zitten (wat je doodleuk onder je oksels aanbrengt).
‘t Natuurlijk Huus is voorbeeld voor nieuwe sanitatie voor boeren in De Krim en Zuid Afrika. In totaal zijn er vier films gemaakt over de nieuwe sanitatie waarbij ‘t Natuurlijk Huus een rol speelt. Klik hier voor de tweede film, hier voor de derde en hier voor de vierde.
Onze hoofdgedachte bij watergebruik is op natuurlijke basis gemaakt: als je water niet vervuilt tijdens gebruik, hoef je het na gebruik ook niet te reinigen. Wij gebruiken daarom alleen maar biologische middelen en voelen ons helemaal niet bezwaard als we wat langer onder de douchen staan. Maar er zit ook een kostenaspect aan. Een beetje zuinig zijn is daarom zo verkeerd nog niet.
Eerst ‘zuinig omgaan met water’. Op veel manieren wordt in ’t Natuurlijk Huus zuinig omgegaan met water. Natuurlijk kent het huis een waterbesparende douchekop. Naast iedere toilet is een watervrij urinoir neergezet. Een mannelijke plasbeurt kost dus geen water. Maar er kan meer. En heel simpel.
Sproei bijvoorbeeld je tuin niet. Er gaat helemaal niets dood. Sterker nog: niet sproeien betekent diepere wortels. En even een dorre plant, is dat erg? Dor is niet gelijk aan dood. Wel even aan denken dat je niet voortdurend de bodem helemaal kaal schoffelt. Want dan zakt het water wel heel snel weg. Laat het herfstblad rustig liggen. Het scheelt je werk en je trekt er vogels mee aan…
Wat ook helpt is de boiler of geiser dicht bij douche en/of keuken plaatsen. Je hebt dan veel sneller je warme water uit de kraan. Dat scheelt iedere tapbeurt liters water. Een grote boiler helpt daar ook bij. Je hebt sneller warm water. En warm maken doet de zon/wind/aardwarmte.
We vangen regenwater op om daar de planten binnen water mee te geven. En wist je dat het kookvocht van de aardappelen en groente een heerlijke basis voor soep? Giet het niet door de gootsteen weg, maar giet het in de pan waar je straks je soep in maakt. Raar? Ze doen het ook in toprestaurants.
Dan de vervuiling van water. We zijn gewend aan wc-eend, vanisher, chloor en meer van dat soort ogenschijnlijke schoonmaakproducten. Maar in werkelijkheid maak je daarmee schijn-schoon. Het ruikt fris (hoewel?), je spoelt natuurlijke (en immuniteit versterkende) bacteriën het riool in ruil voor levensbedreigende en ziekteverwekkende schoonmaakmiddelen. Natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn er voor was, afwas en schoonmaak, ze maken schoon wat er schoon gemaakt moet worden, bevatten geen chemische rommel en vervuilen het water alleen biologisch, waardoor zuivering op natuurlijke wijze kan: gewoon via het oppervlaktewater.
Nieuwe sanitatie
Als je in ‘t Natuurlijk Huus naar het toilet gaat zul je vreemd opkijken. Er zit namelijk een verhoogd randje in de pot. Waarom? Om zo de urine via een andere leiding af te voeren dan de ontlasting. Nieuwe sanitatie heet dat.
Het rioolwater dat een huis verlaat bestaat uit drie componenten, water, urine en ontlasting, ook wel de grijze, gele en bruine fractie genoemd. Als je dat allemaal door elkaar afvoert kost het veel moeite dat water weer te zuiveren. Als je het gescheiden afvoert is dat zuiveren juist heel makkelijk. In ‘t Natuurlijk Huus is de riolering daarop berekend, het is een proef die analoog aan proeven in De Krim en Zuid Afrika gehouden wordt, onder begeleiding en toeziend oog van Waterschap Groot Salland.
Door dat tussenstukje in de wc’s (en vanwege urinoirs voor mannen) wordt urine en ontlasting apart afgevoerd. Alle grijze water – gootsteen, wasbakken, bad, (vaat)wasmachine – verdwijnt via een derde systeem uit het huis.
Grijs
Het grijze water is relatief schoon. Enerzijds omdat geel en bruin er niet bij zit. Anderzijds omdat er alleen biologische middelen gebruikt worden in keuken, bijkeuken en badkamer. Dat grijze water wordt in een houtskoolbed gefilterd en daarna aan het grondwater teruggegeven. Proeven tonen aan dat dat prima functioneert. Het water is na het houtskoolveld schoon genoeg om te lozen.
Bruin
Omdat de urine en de ontlasting gescheiden afgevoerd worden, is de bruine fractie vrij van stikstof en fosfaat. In een septictank composteert deze fractie heel makkelijk en nagenoeg reukloos. Het water loopt na verloop van tijd over en kan zonder probleem ook terug naar het oppervlaktewater. De septictank hoeft misschien niet vaker dan eens in de tien jaar geleegd te worden (even met een giertank leegzuigen en op het land brengen). Misschien, want zo lang loopt het project nog niet.
Geel
De gele fractie bestaat alleen maar uit stikstof en fosfaat. Het is niets meer en niets minder dan de kunstmest die boeren op het land brengen. Alleen gebruiken we voor kunstmest grondstof uit mijnen in Marokko, het is een eindig product, terwijl het menselijk lichaam het dus ook aanmaakt. De van zich zelf steriele (als je het maar niet met ontlasting mengt) urine is een prima meststof. Bij ‘t Natuurlijk Huus wordt het gebruikt om de fruitbomen aan de voet te bemesten.
Toekomst
De hierboven beschreven riolering is als proef ook neergezet bij boeren in De Krim en Zuid Afrika. Je kunt dit systeem immers uitvoeren zonder dure rioleringsstelsels aan te leggen. Gaandeweg de proef vatte het idee steeds meer post dit systeem ook in Nederland onder de aandacht te brengen. De zuivering is efficiënter, je hoeft minder riolering aan te leggen en de opgevangen urine kan ingezet worden voor bemesting. Voor dat laatste doel is ook een nieuw gebouw van de Hogeschool Windesheim inmiddels ingericht met scheidingstoiletten. Ook het nieuwe ziekenhuis van Zwolle krijgt deze toiletten. Daar wordt de urine eerst nog gefilterd van medicijnresten die anders mee het riool in gaan.
Vitaal water
De vitaliser die we in ’t Natuurlijk Huus hebben trekt tijdens excursies veel aandacht en leidt tot veel discussie. “Bewijzen” willen de sceptici hebben, maar “baat het niet, dan schaadt het niet” zeggen anderen. Wij van ’t Natuurlijk Huus hoeven niet alles bewezen te hebben, er moet nog zo oneindig veel bewezen worden, daar kunnen we niet altijd op gaan zitten wachten. Toch laat de werking van een vitaliser zich wel bewijzen. Dieren presteren er beter door en dieren bedonderen je niet.
Water heeft een geheugen, het slaat informatie op. Dat gaat met trillingen, met frequenties. Als je een afgesloten fles met kwik naast een fles water zet, kun je na 24 uur de kwik als informatie aantonen in het water. Zo worden ook trillingen van telecom, medicijnresiduen en pesticiden door het water opgeslagen. Dus als dat schone water vanuit een bron uit de Alpen dwars door het Ruhrgebied een keer hier is, als dat water rioolwater is geweest, dan kun je het nog zo goed zuiveren (biologisch én chemisch) als je wilt, de trillingen, de frequentie, de informatie zit er ook daarna nog steeds in (vindt ook Greenpeace). Lees ook dit boek van Emoto over het geheugen van water, kijk hier een video over het geheugen van water of lees en kijk er via deze link meer over.
Wij halen daarom al ons water eerst door een vitaliser. Al ons water, niet alleen het drinkwater, maar ook het water voor de vloerverwarming, om maar eens een dwarsstraat te noemen. De vitaliser zit in de meterkast op de hoofdwaterleiding. Zelfs tijdens de bouw werd de specie aangemaakt met gevitaliseerd water.
In een vitaliser vindt een implosie plaats, het water wordt in elkaar gedrukt in de kern van een keramische diabolo. Tijdens dit proces wordt de trillingsinformatie van de frequenties die er niet in thuishoren geneutraliseerd. Op deze manier worden de moleculen weer opnieuw geordend en van de juiste lading voorzien. Hierdoor kunnen er weer waterstofbruggen ontstaan zoals die van nature in het water voorkomen. Door het natuurlijke procedé van de vitalisering worden ook de goede elementen zoals mineralen en sporenelementen in het water weer opneembaar voor het lichaam. Eigenlijk wordt de blauwdruk van het water weer geactiveerd.
Bewijzen
Tot zover de theorie. Dan de bewijzen. In de groentekassen van Eef en Jennie Stel uit Dalfsen (Ov.) wordt alleen maar vitaal water gebruikt. In het tijdperk van vóór de vitaliser werden kunstmest en zestien soorten chemische middelen gebruikt. Met de vitaliser, goede mineralen en sporenelementen, maar zonder kunstmest en chemische middelen, zijn de resultaten verbluffend beter. Niet voor niets dat het beste restaurant van Nederland, De Librije zijn groente hier vandaan haalt.
Pluimveehouder Huisman uit Molkwerum (Fr.) heeft in zijn kippenstal één verandering doorgevoerd: hij heeft een vitaliser geïnstalleerd. De veeartskosten halveerden, de kippen hadden veel minder voer nodig voor het zelfde resultaat en de kosten voor mineraaltoevoeging zakten van 2800 euro per jaar naar 180 euro.
Zelf proberen
Bloemen op de vaas doen het een dag of vijf langer goed als ze op gevitaliseerd water staan. Die proef op de som kun je gemakkelijk zelf nemen. Je hoeft er niet eens een vitaliser voor aan te schaffen, een keramische ring (30 euro) volstaat voor deze proef. Giet je water door die ring in de bloemenvaas, dan verandert de niet-natuurlijke trillingsfrequentie naar een natuurlijke.
Soms laat een patiënt zich op die manier ook een chemokuur toedienen. De werking blijft het zelfde, de misselijkheid blijft achterwege. En wijndrinkers die ’s morgens met hoofdpijn opstaan: probeer de keramische ring ook maar eens. Schenk de wijn door de ring en de hoofdpijn blijft weg.