Geen categorie

Wilde bloemenborders

Het is midzomer en de bloemen kleuren veelvuldig onze tuinen.

We zijn gewend geraakt om bloemen bij een tuincentrum aan te schaffen. Er is van alles te koop. Van viooltjes tot margrieten, afrikaantjes en nog veel meer. Van bloemen en planten in de schaduw en zon, van bloemen die bijen en insecten aantrekken of katten juist weer afstoten. Je kunt je hart ophalen. En ook gemakkelijk veel geld uitgeven.

We zijn dit zo normaal gaan vinden, dat de bloemen die spontaan en gratis in onze tuinen verschijnen, we betitelen als onkruid, niet mooi en “det heurt niet in de tuin”.

Maar kijken we dan nog wel echt naar die bloemen en hoe mooi te zijn. De kleur, hoe de bloem er in het hart uitziet, de geur die hij geeft en hoe mooi hij zich mengt met andere bloemen en andere kleuren. En zien we ook nog wel welke bijen, hommels en andere insecten er op af komen?

Bij ’t Natuurlijk Huus zijn we begonnen om alleen onze borders die om het huis staan in cultuur te brengen. De rest mocht natuur zijn. Het is toch een beetje aanpassen aan het moraal en wat acceptabel gevonden wordt.

De leerlingen van de Groene Welle hebben onze tuin ontworpen. Ze kregen de opdracht dat er inheemse soorten moesten worden aangeplant en dat de aanplant veel bijen, insecten en vogels zou aantrekken. Het gezaaide wildmengsel was niet succesvol, omdat de grond nog veel te voedzaam was. Maar veel vogels zijn er zeker gekomen door de bessen die aan de struiken en bomen hangen en door de schuilgelegenheid die zij hebben. En bijen en insecten komen er ook veel voor.

De bloemborders werden door de loop van de jaren steeds meer wilde bloemenborders. In de eerste plaats kwam dat doordat ik prioriteiten moest stellen. Het gezin, het werk en de moestuin gingen daarin voor de cultuurborders. Op die manier kregen de wilde bloemen kans om een plekje in onze tuin te veroveren. In het voorjaar haalde ik nog wel de grassen en de brandnetels uit de perken. Maar toen ik na een aantal jaren zag dat die grassen eigenlijk ook heel mooi zijn, liet ik ook deze staan. Ik dacht: je koopt toch ook wel eens een gemengd bloemenboeket en dan vinden we die grassen weer heel mooi. Dus heb ik ook met die aangeprate gedachte afgerekend.

Nu na dertien jaar bloeien er de mooiste bloemen en ontstaan er als vanzelf, natuurlijk mooie combinaties. Zo zie je bijvoorbeeld klaproos, boterbloem, paardenbloem, pinksterbloem, margriet, stinkende gauwe, vergeet-mij-nietjes, teunisbloem en viooltjes samen opgaan met rozen, fuchsia en yucca. Maar ook een vlierbesstruik heeft de weg gevonden. Daar plukken we dan de schermen van voor in de thee of in een lekker pannenkoekbeslag. En van de vlierbessen maken we voor de winter weerstandsdrankjes. En o ja, er komen ondertussen ook wel eens brandnetels voor in onze border. Hier kunnen de vlinders hun eitjes op leggen en daarnaast kun je er heerlijke brandnetelsoep of pesto van maken.
Als je de natuur de ruimte geeft, ontstaat  er de mooiste pracht en er valt heel veel te ontdekken en te leren van de natuur.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten