Workshop Biobased en Workshop Kalkhennep
Elke maand geeft Rens Borgers van Eco BouwSalland een workshop bij ‘t Natuurlijk Huus. De ene maand gaat het over biobased bouwen, de andere maand specifiek over bouwen met kalkhennep. Rens is met zijn bedrijf EcobouwSalland een pionier en expert als het gaat om ecologisch bouwen.
Stro, kurk, hout, bamboe, riet, leem en hennep
Steeds meer mensen weten de weg te vinden naar het bouwen met biobased bouwmaterialen zoals stro, kurk, hout, bamboe, riet, leem en hennep. Niet voor niets, het ecologisch bouwen is een eigentijdse keuze waarbij op een efficiënte en verantwoorde manier gebruik wordt gemaakt van materialen die al van oudsher beschikbaar zijn. Tegelijkertijd zijn biobased bouwmaterialen moderne en innovatieve materialen waar zeer veel mee mogelijk is.
Tel daarbij op dat deze biobased bouwmaterialen ook nog eens beschikken over zeer goede bouwfysische eigenschappen waardoor ze bijdragen aan een gezond en comfortabel binnenklimaat en je begrijpt waar de stijgende populariteit vandaan komt. En… biobased bouwmaterialen zijn goed voor bouwer en voor bewoner en voor onze leefomgeving, de aarde.
De workshop is speciaal voor iedereen die meer wil weten over hoe biobased bouwen in de praktijk werkt.
Welke onderwerpen worden besproken tijdens deze dag?
Alle belangrijke onderwerpen worden besproken met betrekking tot biobased bouwen, zoals:
– Ontstaan van ecologisch bouwen.
– Bouwbiologie: wat betekent het en wat zijn de achterliggende ideeën.
– Nut en noodzaak van het werken met biobased materialen.
– Wat zijn beweegredenen voor opdrachtgever en bouwer om te werken met biobased materialen?
– Welke labels en keurmerken zijn er en waar moet je op letten.
– Wat zijn de bouwfysische eigenschappen van biobased bouwen? Hoe werkt biobased bouwen in de praktijk?
– Het gebruik van biobased bouwmaterialen bij daadwerkelijke monumentale bebouwing.
– Biobased bouwmaterialen als basis voor restauratie.
– Biobased bouwmaterialen en innovatie: welke nieuwe materialen zijn of komen er op de markt?
– Wat zijn de do’s en don’ts als je gaat werken met biobased materialen?
Tijdens de workshop is er veel ruimte voor de praktijk. Rens zal je aan de hand van praktijkvoorbeelden laten zien hoe biobased bouwen in de praktijk er uit ziet. En uiteraard is er volop ruimte om je vragen te stellen en kunnen er vooraf praktijkcases ingediend worden.
Kalkhennep
Kalkhennep is een milieuvriendelijk en isolerend bouwmateriaal. Het is een mengsel van natuurlijke kalk met hennephout. Kalkhennep heeft de minste CO2 uitstoot van alle gangbare bouwmaterialen. Behalve dat het er mooi uitziet levert het ook een gezonde en damp-open houtskeletwoning op.
Tijdens de workshop leer je de basistechnieken, zowel in theorie als in praktijk. De workshop is een mooie opstap voor iedereen die wil leren bouwen met kalkhennep. Voor architecten, opdrachtgevers, zelfbouwers en bouwprofessionals.
Over Rens
Rens beschikt over ruim dertig jaar ervaring in restauraties en renovaties. Hij heeft zich onder meer gespecialiseerd in stro en kalkhennepbouw en deelt met veel passie en energie zijn kennis over deze natuurlijke wijze van bouwen en de daarbij behorende biobased bouwmaterialen. Rens is ecologisch bouwer en grondlegger van bouwen met kalkhennep in Nederland. Tevens is hij oprichter en directeur van EcoBouwSalland.
Data:
Workshop Bio-based bouwen
Vrijdag van 10-15 uur
25/11
20/1
24/3
12/5
14/7
Data:
Workshop Kalkhennep
Zaterdag van 10-15 uur
18/2
01/4
17/6
Aanmelden:
info@hetnatuurlijkhuus.nl
Locatie:
‘t Natuurlijk Huus in Raalte
www.hetnatuurlijkhuus.nl
Kosten:
€ 105,— incl BTW
Je inschrijving is definitief na het overmaken van het geld op bankrekening NL48TRIO0197910602 t.n.v. EcoBouwSalland BV te Heino.
Bereikbaarheid:
Er is voldoende parkeergelegenheid en de locatie is goed bereikbaar per auto en OV.
Route aanwijzingen volgt na aanmelding.
Voeg reactie toe