Geen categorie

Zelf broodbeleg maken

Als je geen of minder vlees eet of zelfs helemaal plantaardig eet, vraag je je wel eens af wat je op je brood kunt doen. Er zijn heel veel heerlijke spreads gemakkelijk zelf te maken. Je zoekt even op internet en vindt de lekkerste gerechten.

Zo maak ik vaak zelf hummus en pesto. Die pesto maak ik dan van planten uit de natuur. Ik gebruik daarvoor variërend bladeren van duizendblad, melde, brandnetel, hondsdraf, zuring en kleefkruid. Met de walnoten die ik in de winter verzamel, kan ik vele pesto’s gemakkelijk zelf maken. Zogenaamde wilde planten hebben veel meer voedingswaarde. Je krijgt er een energieboost van.

De basis van hummus is kikkererwten. Deze leveren veel eiwitten. Een belangrijk ingrediënt dus als je geen of minder vlees en zuivel gebruikt.

Eiersalade is ook gemakkelijk zelf te maken. En zeker als je zelf kippen houdt, dan is dit een welkome variatie op het gekookte eitje.

Pas heb ik ook plantaardig “kip”-kerriesalade gemaakt voor broodbeleg. Je koopt daarvoor veganistische “kip” stukjes en maakt er zelf een lekkere salade van met mayonaise, kerriepoeder, olijfolie, (soja)yoghurt) en verse bieslook. Heerlijk!!

En deze zomer was de tzatziki favoriet. Gemaakt van kleine komkommers uit onze eigen kas, Turkse (soja)yoghurt, handvol dille erbij, zout en peper. Als je daar naanbrood bij eet, is dat superlekker! Of zelfgebakken brood, nog beter.

En kruidenboter is natuurlijk ook gemakkelijk zelf te maken. Een beetje bouillonpoeder, teentje knoflook, scheutje olijfolie en je bent al klaar. Maar des te leuker is het om daar bloempjes doorheen te doen van bijvoorbeeld viooltjes, goudsbloem of chicorei. De kleurtjes doen ook wat met een mens.

En dan heb ik het nog niet over jam gehad die je zelf kunt maken van allerlei lekkere vruchten. Zelf plukken is natuurlijk het leukst, maar als dat niet kan kun je gebruik maken van het grote aanbod in het hoogseizoen of kopen bij de kraampjes langs de weg op het platteland.

Als je kinderen opvoedt, is het zelf maken ook heel educatief. Kinderen leren dan waar het eten vandaan komt. Niet in eerste instantie uit de supermarkt dus. Bijkomend voordeel van zelf maken is dat je heel veel plastic afval bespaart. Geen plastic kuipjes meer van de eiersalade, kruidenboter, hummus, pesto en kipkerrie salade. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Wie nog een lekker beproefd recept heeft voor broodbeleg, mag het delen. Graag zelfs! Zo helpen we elkaar op weg.

Dit artikel verscheen ook op

Agnes Heethaar: Zelf broodbeleg maken

 

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten