Geen categorie

Zomer

Zomer, de tijd om volop te genieten van het mooie weer en alles wat groeit, bloeit, zoemt en in de heldere blauwe lucht vliegt. De tijd ook om meer ontspannen in het leven te staan en in de vakantie even lekker alles los te laten.

Meestal genieten we volop van de natuur door een mooie wandeling, fietstocht, een tochtje op het water of door lekker aan en in het water te liggen. We wensen misschien wel dat het leven er altijd zo uit zou zien en bezinnen ons erop hoe we ons leven daarop aan kunnen passen.

Momenteel kampeer ik niet meer. Maar wat ik altijd zo bijzonder vond tijdens het kamperen was dat ik voor mijn gevoel niet zo veel nodig had. Een tentje, slaapspullen, luchtige kleding en lekker veel buiten zijn. Het is volop genieten van de prachtige avonden en het gemak waarmee zich alles lijkt voor te doen. Het is genieten van de natuur, de eenvoud en de zaken die plezier geven.

In de loop van de jaren werden de kampeerplekken steeds minder natuurlijk en meer afgebakend in een bepaald vak waar je mocht staan. Dat gaf mij minder het gevoel van vrijheid en genieten van de natuur.

Genieten aan het water hoort ook bij uitstek bij een vakantie. Urenlang bakken in de zon is er voor de meeste mensen niet meer bij, vanwege de veelvuldige waarschuwing voor huidkanker.  Daardoor wordt er wel volop zonnebrandcrème gebruikt. Ik heb me daar steeds zo over verbaasd. Die zonnebrandcrème wordt via je huid ook in je lichaam opgenomen, het grootste orgaan van jouw lijf. Staan we er wel voldoende bij stil wat er in die zonnebrandcrème zit? Alles wat je op je huid smeert is als voedsel voor je lichaam. Of je het nou op je huid smeert, of in je mond stopt, beide moeten van goede kwaliteit zijn en je lichaam voeden en niet belasten of schaden. Met die zonnebrandcrème wordt ook in het water gezwommen. Er blijft heel wat zonnebrandcrème achter in het water. Het is veel natuurlijker om je huid gedurende het jaar, met de seizoenen geleidelijk bloot te stellen aan zonlicht. De bruine kleur beschermt je huid. Op het moment dat het te warm is of het voelt niet prettig op je huid, is het moment om uit de zon te gaan. Dat is de manier waarop ik dat door de jaren ontwikkeld heb. Ik heb nooit last van zonnebrand.

Op vakantie is het soms moeilijker om aan je duurzame voornemens te houden. Je koopt op andere plaatsen en krijgt mogelijk meer afval daardoor. Als je je had voorgenomen minder vlees te eten bijvoorbeeld, kan het blijken dat er toch wel weinig menukeuze is. Of je merkt dat de biologische producten die je wilt kopen, toch niet zo voorradig zijn in de supermarché en dat je op zoek moet naar andersoortige winkels waar dat aanbod wel aanwezig is. Soms word je ook juist verrast dat er in het buitenland veel meer keus is dan in Nederland. Het is wennen en zoeken. Maar juist door weer in een andere situatie te verblijven, kan nog weer eens extra duidelijk worden welke duurzame keuzes je wilt maken.

Dit jaar ga je misschien nog met het vliegtuig of met de auto. Misschien denk je erover om voor het volgend jaar eens de trein te pakken of een mooie plek te kiezen dichter bij huis. Door Corona ben ik mijn eigen omgeving nog meer gaan waarderen. We hebben prachtige wandelingen gemaakt in een mooie omgeving waarbij we vaak opmerkten dat het wel leek of we in het buitenland waren. Ook dit is weer uitzoeken, nieuwe mogelijkheden ontdekken, plannen maken om het anders te gaan doen. Juist daar is een vakantie ook voor.

De duurzame reis begint met de eerste stap.

Hierin onderweg zijn is belangrijker dan aankomen.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten